- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Fredagsklummen: Malaria skal man ikke spøge med

Men derfra og til at gøre en rejsearrangør ansvarlig for dødsfald er et langt spring, som ikke har noget med rimelighed at gøre. Hvad mener du?

Af Ejvind Olesen



JEG VAR første gang i Gambia i 1970`erne, da chartertrafikken startede dertil. Simon Spies lagde ud, og Unisol fulgte efter – Ving i Sverige var de allerførste fra Skandinavien. Det lille land i Vestafrika, som er helt afhængig af briternes tilbud på jordnødder, og så en smule turisme. Vilde dyr var der ikke, og er der fortsat ikke. Men myg, også myg med malaria.



Det blev der ikke lagt skjul på. Man opfordrede gæsterne til at søge oplysning om vaccinationer hos egen læge, eller Seruminstituttet. I virkeligheden var det det samme, for lægen ringede og spurgte. Svaret var: “Hvis I ikke skal ind i Senegal, men bliver i Gambia, behøver man ikke vaccine mod gul feber. Husk altid malariapiller. Dels den slags, der skal tages inden afrejsen. Mest den type, som skal tages ved afrejse, og seks uger efter hjemkomsten.”



DET GJORDE VI så, og nogle fik et mildere anfald af malaria på grund af vaccinen. Det var absolut værre, ikke at tage medicinen. Guiderne som var i området i længere tid kunne få problemer med øjnene – på grund af medicinen



Det er 30 år siden, og nu er det pludselig rejsearrangørens skyld, at nogle af de 3.500 gæster måske ikke fulgte rådet.



Hvorvidt den omkomne kvinde er rejst med Spies Rejser vides endnu ikke, men det er også uden betydning.

Det kan aldrig blive en rejsearrangørs opgave at yde lægelige oplysninger. Det har vi lægerne til, og det er den enkeltes helt private ansvar.



Således siger overlæge Carsten Schade fra Skejby Sygehus: “De har købt rejsen kort tid før, de skulle af sted. De har ikke fået vejledning om vaccinationen. Han tilføjer dog ”at de burde stryge sætningen hos Spies om, at der ikke er den store risiko for at få malaria. ” Det har han til gengæld helt ret i.

En rejsearrangør skal blot henvise til lægerne og ikke gør sig klog på den slags.



Enhver, der sælger rejser til Afrika ved, at der i både Østafrika, Kenya og Uganda, er risiko for malaria. Det samme er tilfældet i Gambia. I nogle af landene skal man bestemt også vaccineres mod gul feber. Malariapiller er ikke uden bivirkninger, men giver ifølge lægerne 95 procent beskyttelse.



JEG HAR NETOP haft en gruppe på 100 danskere med i USA og Caribien. Nogle enkelte var både vaccineret mod det ene og det andet. Helt uden grund, men det skal den enkelte selv afgøre. Blot en unødvendig udgift.



Vi rejser mere og mere over hele verden, men der er og bliver en forskel på om man er Ulands-frivillig og skal gå på bare ben i urskoven og sumpe, eller man er turist på et luksushotel. Myggene kender blot ikke den grænse.



Jeg interviewede engang en souschef på Seruminstituttet, som selv havde været tropelæge i Indien. “Hvis man ikke tør tage end drink med en isklump fra hotellets bar, skal man hellere blive hjemme” sagde han og appellerede til afslapning. Men gentog han, “vær forsigtig med risikoen for malaria og gul feber.”



Udenrigsministeriet har en glimrende rejsevejledning om alt fra meget småt til meget vigtigt.

Her skal danskerne orientere sig, også om en tiltagende malariafare i et bestemt område. På samme måde som med eventuel politisk uro. Det kan ikke være en rejsearrangørs opgave. Til sidst ender det med, at man skal bruge mere tid på at remse alle farerne op, end at sælge selve rejsen.



Hvad mener du? Skal et rejsebureau advare om risiko for alle sygdomme undervejs. Svar i quick poll.

Skrevet af