- STANDBY.DK - https://standby.dk -

30 år med Danske Kroer

Det startede med en håndfuld jyske kroer og er i dag en landsdækkende kæde med over 100 medlemmer.

En fælles frokostkupon var starten på samarbejdet mellem en mindre gruppe jyske kroer. Siden blev det til Dansk Kroferie, og i dag er Danske Kroer & Hoteller en landsdækkende kæde med mere end 100 kroer, hoteller, slotte og herregårde. 

 

Initiativet kom fra daværende kroejer Finn Balleby Jensen på Brædstrup Kro, som bl.a. fik sin fætter, Niels Nikolajsen på Hovborg Kro, med på idéen.

 

”Det hele blev bestyret af bogholderen på Brædstrup Kro. Og hurtigt opstod idéen til en jysk krocheck, der kunne bruges som betaling for overnatning og morgenmad på de jyske kroer. Der var 25 jyske kroer med i ordningen ’Jysk Kroferie’,” siger kroejer Steen Rysgaard fra Tambohus Kro.

 

I 1981 blev Jysk Kroferie, en håndfuld fynske kroer og ’Sjællandske stjernekroer’ enige om at etablere Dansk Kroferie.

 

”Det første og største produkt var krochecken, som blev enormt populær”, fortæller kroejer Ib Jørgensen, Brobyværk Kro, som var en af de fynske kroer, som hurtigt tilsluttede sig.

 

”Dansk Kroferie blev til på et møde lige uden for Odense. Til en begyndelse var der et halvt hundrede kroer i samarbejdet, og vi fik hurtigt etableret en god kontakt til agenter og rederier i udlandet”, husker kroejer Jørgen Jørgensen fra Hovborg Kro.

 

Administrationen blev mere omfattende, og derfor besluttede kroerne at etablere et sekretariat i Horsens Turistforening, hvor turistchef Inge Raadum holdt tømmerne og samtidig gjorde en stor indsats for at markedsføre og sælge kroerne i ind- og udland.

 

Ved siden af kroerne er der siden etableret to produktlinjer, Classic Hotels og City Hotels. Den 1. januar 2011 blev et antal slotte og herregårde koblet på, og under det fælles navn Danske Kroer & Hoteller mønstrer kæden i dag mere end 100 overnatningssteder.

 

Sekretariatet ligger i Horsens og her siger direktør Jørgen Christensen:

”Det var fremsynede folk, som for 30 år siden indledte samarbejdet. Det har haft positiv betydning for kroernes bundlinje gennem alle årene, og takket være Dansk Kroferie står tilbuddet om at bo og spise på en dansk kro i dag meget stærkt i turisternes bevidsthed”.

Skrevet af Flemming Juul