- STANDBY.DK - https://standby.dk -

750 millioner kroner hjælper ikke mødebranchen

Den nye finanslov pumper 750 millioner kroner ind i oplevelsesøkonomien, men en betydelig del hjælpes ikke. ”Det gælder i særlig grad møde- og konferencesektoren,” lyder det fra HORESTA.

Hoteller, restauranter, spillesteder og andre inden for oplevelsesøkonomien får delvis hjælp via den nye finanslov. Men ikke blandt andet MICE-området, Meetings, Incentives, Conferences og Events. Det påpeger brancheforeningen HORESTA i sine kommentarer.

I den nye finanslov har forligspartierne afsat 750 millioner kroner. 250 millioner kroner fordelt til henholdsvis tilskud til restaurantbesøg, skattefrie gavekort til brug på restauranter, hoteller og forlystelser samt aktiviteter for sårbare og udsatte.

En tredjedel af pengene skal give skattefritagelse af arbejdsgiverbetalte gavekort til oplevelsesøkonomien. Konkret betyder det, at man kan modtage op til 1.200 kroner i gavekort fra ens arbejdsgiver uden at skulle betale skat af det.

“En virksomhed kan give medarbejderne et gavekort skattefrit. Det kan de bruge i oplevelsesindustrien – det kan være til at gå ud at spise, tage en overnatning på kro eller hotel eller tage ungerne med i Tivoli,” siger finansminister Nicolai Wammen ifølge TV 2.

Som led i finansloven får også organisationer, der arbejder med socialt udsatte, nu penge, som de blandt andet kan bruge til at forære gavekort til for eksempel restaurantbesøg og biografture i udsatte familier.

Med det sidste tiltag får kommuner penge til arrangementer for udsatte grupper, der er særligt hårdt ramt af isolation og ensomhed under coronakrisen. Det kan eksempelvis være en koncert på et plejehjem.

HORESTA: 750 millioner kroner falder på tørt sted
HORESTA glæder sig over, at den nye finanslovsaftale med de 750 millioner kroner målrettet turisme- og oplevelseserhvervet.

”Der er i allerhøjeste grad brug for, at vi får kickstartet omsætningen i vores erhverv, og her vil 750 millioner kroner være et vigtigt bidrag,” siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch, i en pressemeddelelse. HORESTA glæder sig over, at midler fra finansloven blandt andet skal gå til ordning, hvor arbejdsgivere kan give medarbejderne skattefri gaver til turisme- og oplevelsessektoren.

”Det er noget af det, vi har efterlyst. Her er en særlig skattefritagelse af oplevelsesgavekort et godt redskab til at få penge ud at arbejde, hvor der er allermest brug for dem,” siger Kirsten Munch.

Ligeledes afsættes således en halv milliard kroner i 2021 til oplevelser til særlige målgrupper. Oplevelserne skal skabes af civilsamfundsaktører og kommuner. ”Det er en ny måde at hjælpe et kriseramt erhverv, og det er helt afgørende, at disse penge hurtigst muligt kommer virksomhederne til gavn,” siger Kirsten Munch.

Betydelige dele hjælpes ikke
Den politiske direktør siger også, at ”betydelige dele af turisme- og oplevelseserhvervet hjælpes ikke af oplevelsespakken i regeringens finanslov. Det gælder i særlig grad møde- og konferencesektoren samt kantinesektoren.

Kirsten Munch siger: ”Forretningsturismen skaber halvdelen af omsætningen i turisme- og oplevelsesøkonomien. Der er fortsat mange udfordringer for vores erhverv. Hele møde-, konference- og messemarkedet er et af de hårdest ramte områder i vores erhverv. Møde- og konferencemarkedet har lige nu mindre end en tredjedel den af den normale omsætning, og messeaktiviteten er helt væk. Her er der brug for målrettet hjælp.”

HORESTA efterlyser igen en lavere dansk momssats på hotel- og restaurantområdet. ”Mange af vores nabolande har brugt momsnedsættelser til at sætte gang i turismeomsætningen og styrke den internationale konkurrencekraft. Det er vi nødt til at forholde os til,” siger Kirsten Munch.

Dansk Erhverv: Glad for arbejdsgiverbetalt gavekort
Lars Ramme Nielsen, chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, siger i en kommentar til STANDBY.DK:

”Det politiske fokus på oplevelsesøkonomien skal fastholdes. På den positive side er der afsat 750 millioner kroner i aftalen til hjælp til hoteller, restauranter og andre virksomheder, der lever af turister og oplevelser. Blandt andet gennemføres Dansk Erhvervs forslag om skattefritagelse af arbejdsgiverbetalt gavekort til oplevelsesøkonomien.”

Lars Ramme Nielsen siger, at Dansk Erhverv stadig arbejder på finansiering på 52 millioner kroner til det videnskabelige testprojekt som Dansk Erhverv i samarbejde med blandt andet Divisionsforeningen og Dansk Live igennem måneder har forberedt. Projektet skal sikre, at mennesker i 2021 sundhedsmæssigt forsvarligt kan samles til fodbold, musik og konferencer.

”Skattefritagelsen af arbejdsgiverbetalt gavekort til oplevelsesøkonomien er desværre langt fra Dansk Erhvervs forslag om at udvide bolig- jobordningen til også at dække oplevelsesøkonomien,” hedder det fra Dansk Erhverv, der tilføjer:

”Der er flere andre væsentlige udeståender. Hjælpepakkerne er flere gange blevet forlænget. Der udestår dog stadig statsstøttegodkendelser af de seneste forlængelser. Og netop statsstøttegodkendelserne er en hovedpine – og har en afgørende rolle for kompensationsmulighederne for særligt oplevelsesøkonomien.”

Lars Ramme Nielsen tilføjer, at der mangler at blive leveret på den politiske aftale fra 27. oktober. Der blev i store dele af oplevelsesøkonomien tændt håb om, at virksomheder med ingen eller meget lille omsætning kunne gå i ”dvale” og modtage kompensation for løn og faste omkostninger.

Relaterede artikler:

Nye milliarder i feriepenge kan hjælpe rejsebranchen

”Det er molboagtige tilstande”

Danskerne må mødes fra 10 til 500 personer