- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Svenske SAS-ansatte i klemme

Til december deles SAS op i tre separate nationale virksomheder, og det har stor betydning for 150 svenske SAS-kabineansatte, som før har haft Kastrup som base, men som nu er tvunget til at pendle til Stockholm. En vred tillidsmand for de svenske SAS-ansatte i Malmø-området, Thomas Strömberg, siger: ”Dette er elendig personalepolitik! De fleste hernede ...

Til december deles SAS op i tre separate nationale virksomheder, og det har stor betydning for 150 svenske SAS-kabineansatte, som før har haft Kastrup som base, men som nu er tvunget til at pendle til Stockholm. En vred tillidsmand for de svenske SAS-ansatte i Malmø-området, Thomas Strömberg, siger: ”Dette er elendig personalepolitik! De fleste hernede har været ansat i mere end 20 år, og at behandle dem på den måde føles som et slag i maven. Dette gør de kun for at komme af med os.”
For 32 år siden indførte SAS en såkaldt Malmø-besætning, da mange af de lange ture gik fra København, og problemet dengang var, at man var nødt til at flyve svenskere fra Stockholm ned, da systemet krævede en skandinavisk sammensætning af kabinepersonalet.
”Al vores svenske trafik flyver fra Stockholm, så derfor er vores personale også nødt til at arbejde der,” siger Lou-Ann Wejke, kabine- og inflightchef i SAS. Hun har forsøgt at få noget af personalet flyttet til Kastrup, men der er allerede for meget personale i SAS Danmark, så det er ikke muligt at ansætte flere for tiden.
”Vi har skrevet under på en aftale, der giver SAS en besparelse på 700 millioner svenske kroner, ved at vi går ned i løn, øger vores arbejdstid med 42 procent og fryser vores lønningsniveau for flere år fremover,” siger Thomas Strömberg. Så det er ikke fordi, der ikke er forståelse for, at virksomheden skal spare. Men mange er fortvivlede over de mange kilometer, de skal til at pendle, og der har aldrig været så mange sygemeldinger som nu.
Fagforeningen håber på at kunne forhandle med ledelsen, men ledelsen mener ikke, der er noget at forhandle om. ”Det er ikke realistisk at tro, at vi vil skifte mening. Der er mange i SAS, der må pendle til arbejdet i Stockholm. Så må man vælge, om man vil det eller lade være,” siger Lou-Ann Wejke. De kabineansattes fagforening er nu parat til at gå videre til Arbejdsdomstolen i Sverige eller til Europa-domstolen.
(Politiken, d. 01.05.04)

Skrevet af