- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Danske hoteller har mistet hver anden overnatning

I årets syv første måneder blev antallet af overnatninger på danske hoteller halveret i forhold til sidste år. I juli var faldet 27 pct. ”Faldet skyldes i høj grad seks-dages-kravet,” siger HORESTA.

Mens der mellem januar og juli sidste år var 9,7 millioner overnatninger på de danske hoteller, faldt tallet i år 49 procent til 4,9 millioner.

Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. De viser også, at juli i år gav 1,6 millioner overnatninger på de danske hoteller, et fald på 27 procent fra samme måned sidste år, hvor tallet var tæt på 2,2 millioner.

I sine kommentarer til de nye tal fra Danmarks Statistik skriver HORESTA blandt andet:

”Juli 2020 bød på et fald på næsten 600.000 hotelovernatninger sammenlignet med året før, en reduktion på 27 procent. Men tallene dækker over store regionale variationer, hvor enkelte kommuner faktisk oplevede en fremgang, mens andre– især i hovedstadsområdet – var hårdt ramt.

Bedst gik det hotellerne i Region Midtjylland, der havde en fremgang på lidt over 40.000 overnatninger, plus 17,1 procent, sammenlignet med juli 2019. Hoteller i Nordjylland og Sjælland kom ligeledes fornuftigt gennem juli med beskedne fald på henholdsvis 2,6 og 1 procent. Region Hovedstaden var derimod hårdt ramt med et fald på 51 procent,” noterer HORESTA.

Glædelig og bekymrende
I sine kommentarer til juli-tallene fra Danmarks Statistik siger HORESTA-formand, hoteldirektør Jens Zimmer Christensen:

”Det er glædeligt, at juli for dele af hotelerhvervet blev en god måned, men det er samtidig bekymrende, at mange hoteller i hovedstaden stadig kæmper med så store fald. Tilbagegangen skyldes i høj grad seks-dages-kravet, som betød at kun få udenlandske gæster rejste til Danmark for at bo på hotel.”

Regeringens seksdagesregel blev først afskaffet sidste måned. Danmark var eneste EU-land der krævede, at udenlandske turister på forhånd skulle købe seks overnatninger for at komme ind i landet.

Danskerne holdt ferie hjemme
Forklaringen på, at faldet i juli ikke blev større er i høj grad, at danskerne i år holdt ferien hjemme. For mens antallet af udenlandske hotelovernatninger gik tilbage med 77 procent, minus 850.000, så steg de danske overnatninger 25 procent, plus 260.000. Den øgede danske efterspørgsel kunne således ikke dække det hul, der var skabt af fraværet af udenlandske gæster, noterer HORESTA.

”Hotellerne fik et kortvarigt boost ved, at danskerne holdt sommerferien hjemme i år, men nu hvor ferien er overstået, står mange hoteller tilbage med halvtomme ordrebøger. Billedet for efteråret tegner især dystert for hoteller, der er afhængige af møder og konferencer samt udenlandske gæster,” siger Jens Zimmer Christensen.

Relaterede artikler:

Stor fyringsrunde i Københavns største hotelgruppe

Genstartsteam for dansk turisme klar med første input

Danske hoteller kigger ind i et dystert efterår