- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Rejsegigant i store økonomiske problemer

Den tyske ejer af de danske rejsebureauer Marco Polo, MyPlanet og Star Tour, TUI, kæmper mod insolvens. Ekspert frygter dog ikke for TUI’s danske bureauer.

TUI, moderselskab for danske Marco Polo, MyPlanet, Nazar og Star Tour, har store problemer med bl.a. at få refinansieret private lån, som ikke er banklån.



Til det tyske nyhedsbureau, DPA, siger Hans-Peter Wodnick fra Bank Close Brothers Seydler samt Stefan Schmitz, analytiker hos Landesbank Baden-Württemberg, at TUI kan komme i samme situation som Thomas Cooks moderselskab, Arcandor, og kan være insolvent og dermed begæres konkurs næste år.



TUI vil ikke kommentere krisen før koncernregnskabet for årets andet kvartal fremlægges på torsdag, skriver svenske Resflex og tilføjer, at TUI’s bestyrelse i går, indledte møder for at finde løsning på truslen.

TUI’s problemer skyldes bl.a. tab på det store containerrederi Hapag Lloyd, som nu er solgt fra.



Manglende indtægter gjorde, at TUI sidste år måtte tage milliardlån – og får brug for nye milliarder næste år.



En anden tysk koncern, Arcandor, er netop gået konkurs – blandt Arcandors datterselskaber er Thomas Cook med bl.a. danske Spies. Jagten på en ny ejer vanskeliggøres af, at Arcandor har pantsat sine 52,8 % i Thomas Cook til en højere værdi end der i dag er køber til.



Selvom TUI og Arcandor har problemer, frygter rejsebrancheanalytiker, Ole Egholm, ikke umiddelbart for de to moderselskabers danske rejsebureauer.



”TUI’s og MyTravels danske aktiviteter forekommer mig kernesunde, og vi har set masser af eksempler på, at moderselskaber har problemer, uden at det går ud over sunde datterselskaber. Det farlige er, hvis selskabernes økonomi er viklet for meget sammen, og de sunde danske datterselskaber har for mange penge ude hos deres mindre sunde tilknyttede selskaber,” siger han.



I næste uge kommer Ole Egholms omfattende årlige økonomiske analyse af Danmarks 100 største rejsebureauer. Analysen gennemgår bl.a., hvor mange penge, danske rejsebureauer har udlånt til tilknyttede selskaber og til de såkaldte cash-pools i deres moderselskaber. Det drejer sig om et milliardbeløb.


Skrevet af