- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Delte meninger om ny aftale om arbejdsfordeling

”Det her er simpelthen en hån mod alle de gode mennesker, der mister deres arbejde,” siger hoteldirektør om aftalen om arbejdsfordeling. ”Vi kan godt bruge den,” siger rejsebureaudirektør.

Natten til mandag kom en ny trepartsaftale på plads mellem regeringen (Beskæftigelsesministeriet), Danmarks Arbejdsgiverforening og FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation med en række faglige organisationer med tilsammen 1,3 millioner medlemmer.

Aftalen skal ifølge pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet forebygge fyringer og hjælpe medarbejdere og virksomheder i forbindelse med, at muligheden for lønkompensation netop er udløbet.

Trepartsaftalen om en ny midlertidig arbejdsfordelingsordning gælder året ud. De nye muligheder giver medarbejdere større tryghed, blandt andet med højere dagpenge og er med til at holde hånden under virksomheder, der for eksempel er ramt som følge af coronaen, skriver ministeriet i pressemeddelelsen og tilføjer:

”Med arbejdsfordeling kan man dele det arbejde, der er mellem medarbejderne i stedet for at afskedige. Mens man er hjemme, modtager man dagpenge. Som en del af aftalen vil den maksimale dagpengesats være forhøjet til 23.000 kroner pr. måned, cirka 20 procent over den normale maksimale dagpengesats. Forhøjelsen finansieres primært af et arbejdsgiverbidrag.”

Aftale vil redde danske arbejdspladser
I pressemeddelelsen siger administrerende direktør i DA, Jacob Holbraad: ”Denne aftale vil redde danske arbejdspladser. DA er meget tilfredse med, at det er lykkedes at skabe en ordning, som alle virksomheder kan gøre brug af. Mange virksomheder er stadig hårdt ramt af coronakrisen, og derfor kan de ikke beskæftige medarbejderne i fuldt omfang. For dem kan arbejdsfordeling være en god løsning.”

Formand for FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, siger i pressemeddelelsen: ”Den her trepartsaftale medvirker til større tryghed for alle grupper af privatansatte. Ved at deles om arbejdet til en forhøjet dagpengesats i uger med ledighed risikerer færre en fyring.”

HORESTA: En god model for nogle virksomheder
I en pressemeddelelsen mandag morgen glæder HORESTA sig over ny aftale, men mange medarbejdere er allerede opsagt

”Det kan forhåbentlig være en god model for nogle virksomheder, der dermed kan undgå at afskedige yderligere medarbejdere. Men det erstatter ikke lønkompensationsordningen, som udløb i lørdags. Mange af vores medlemmer har været nødt til at sætte gang i store fyringsrunder, hvilket har betydet, at 7.000 medarbejdere i branchen alene her i august mister jobbet,” siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch.

De mange restriktioner mod HORESTAs medlemmer indenfor hotel-, restaurant- og turisterhvervet gør det umuligt for virksomhederne at forudse, hvilke betingelser de har at drive virksomhed på. Derfor forventer HORESTA, at mange vil være nødt til at afskedige medarbejdere i stedet for at bruge arbejdsfordelingsordningen.

En hån
I en kommentar på Linkedin skrev administrerende direktør for københavnske Arthur Hotels, Kirsten Brøchner, søndag:

”Må jeg minde om, at der på finansministerens pressemøde den 5. juni blev lovet, at man inden sommeren ville komme med et nyt regelsæt for arbejdsdeling. Masseafskedigelser har jo nogle særlige regler, der skal følges nøje, for eksempel forhandling med medarbejdernes repræsentanter. Og det er bestemt ikke gjort på en mandag formiddag. Det her er simpelthen en hån mod alle de gode mennesker, der mister deres arbejde.”

Tilfredshed hos Dansk Erhverv
I sin pressemeddelelse skriver erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv blandt andet, at trepartsaftalen om midlertidig arbejdsfordeling vil give mere fleksibilitet til virksomhederne og dermed bidrage til at holde hånden under jobs.

”Aftalen giver mulighed for at kombinere arbejde med dagpenge, og den gælder også for funktionærer. Virksomhederne får altså mulighed for at fastholde gode medarbejdere, selv om hjulene i en periode ikke drejer helt så hurtigt rundt,” siger Laurits Rønn, viceadministrerende direktør i Dansk Erhverv, og tilføjer:

”Man kan sige om aftalen, at den har været det muliges kunst, og den vil medvirke til at løse dele af udfordringerne for nogle af landets virksomheder.”

Aftale om arbejdsfordeling hjælper ikke særlig meget
I kommentar til trepartsaftalen siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, til STANDBY.dk:

”Rejsebranchen havde mere brug for en forlænget lønkompensationen. Der var lagt op til en sådan med den politiske aftale fra i fredags i Erhvervsministeriet om ”Bedre vilkår til særligt hårdt ramte dele af dansk erhvervs-, idræts- og kulturliv.” Men jeg er usikker på, om den kommer.”

Lars Thykier fortsætter: ”Nu er der kommet en aftale om arbejdsfordeling, men den hjælper ikke særlig meget og vil betyde nye fyringsrunder. Næsten alle rejsebureauerne er jo ramt af negative rejsevejledninger, hvilket betyder nærmest nul omsætning. De næste par uger bliver ikke særlig morsomme.”

Og til TV2 News mandag formiddag sagde Bravo Tours’ administrerende direktør, Peder Hornshøj, at det store charterrejsebureau før coronakrisen havde 75 medarbejdere, nu er der 33 – i sidste uge blev 20 opsagt.

”Aftalen om arbejdsdeling havde ikke forhindret opsigelse af de 20 medarbejdere i sidste uge. Vi er nok stadigvæk for mange og lige nu siger rejsevejledningerne, at vi nærmest kun må flyve til Grækenland. Vi er nødt til at tilpasse os på ugebasis. Aftalen er prisværdig fordi den forsøger at finde løsningsmuligheder, der kan hjælpe virksomhederne. Lige her og nu, kan vi godt bruge aftalen, selv om vi i øjeblikket ikke har et forretningsgrundlag,” sagde Peder Hornshøj og tilføjede:

“Men omkring en tredjedel af de medarbejdere, vi er tilbage, kan få glæde af denne nye ordning. Og vi skal være klar til vi igen kan begynde at sælge rejser. Aftalen giver et pusterum og en mulighed for at navigere i den meget svære situation, vi er i.”

Relaterede artikler:

Ny politisk aftale fjerner ikke risiko for massefyringer

Stor fyringsrunde i Danmarks største rejsebureau

”Uanstændigt at Folketinget handler så sent”