- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Dom mod bookingportalers krav om prisklausuler

Portaler som Booking.com må ikke forhindre hoteller og andre overnatningssteder i at udbyde lavere priser via deres egne kanaler, lyder ny dom fra Tyskland. HORESTA ønsker dette i Danmark.

En ny afgørelse fra Tyskland betyder, at bookingportaler ikke kan anvende prisklausuler der forhindrer hotellerne i at udbyde lavere priser på egne kanaler, for eksempel deres egne hjemmesider. Bookingportaler kaldes også OTA’er (Online Travel Agents)

”Dommen taler sit tydelige sprog. De såkaldte snævre prisklausuler er ikke forenelige med fri konkurrence. Det er en lettelse for de tyske hoteller, som nu får frihed til at tilrettelægge deres egen prisstrategi. Forhåbentlig vil denne afgørelse danne præcedens for andre europæiske markeder,” siger Marie Audren, direktør for den fælleseuropæiske hotel- og restaurantorganisation, HOTREC, som blandt andet danske HORESTA er medlem af.

HORESTA og HOTREC har i årevis argumenteret imod portalernes konkurrenceforvridende klausuler. Derfor glæder politisk direktør i HORESTA, Kirsten Munch, sig over den tyske afgørelse. Hun siger til HORESTA’s nyhedsbrev:

”Vi har set en række europæiske lande forbyde disse klausuler, og den seneste dom fra Tyskland lægger yderligere pres på de danske politikere. Der er ingen grund til at hæmme vores erhverv med uretfærdige klausuler fra bookingkæmper, og set i lyset af coronakrisen har behovet for at omsætningen ryger i overnatningsstedernes kasse aldrig været større,” siger hun.

Booking.com i nærkamp med tyske kartelmyndigheder
Hjemmesiden TheLocal.de skriver, at kendelsen fra den tyske domstol forbyder bookingportaler, i dette tilfælde, Booking.com, i at prøve at sanktionere for eksempel tyske hoteller, der via deres egen hjemmeside ønsker at tilbyde lavere priser, end de giver til bookingportaler.

Hoteller og andre overnatningssteder betaler typisk 15-25 procent af værelsesprisen i kommission til bookingportalerne.

TheLocal.de skriver, at den nye dom kommer fra den tyske højesteret, der har stadfæstet en tidligere afgørelse fra de tyske konkurrence- og antikartel-myndigheder om, at bookingplatforme ikke må forbyde hoteller med mere at udbyde lavere priser på deres egne hjemmesider etc. Et krav om dette er ikke i overensstemmelse med kartellovgivningen i Tyskland, hedder det i kendelsen.

I sine kontrakter har for eksempel Booking.com, der også skaffer hoteller en stor del af deres omsætning, angiveligt krævet, at Booking.com altid skulle have de laveste værelsespriser samt de mest favorable booking- og afbestillingsbetingelser.

Relaterede artikler:

Dansk turismeplatform skal give millionomsætning

Danske hoteller vil skabe alternativ bookingportal

”Booking.com leger julemand med vores penge”