Canada er et af de 15 lande, EU nu vil åbne for, så turister fra EU kan komme til Canada og omvendt. På billedet er det Fairmont Banff Springs i delstaten Alberta. Pressefoto: Destination Canada.

EU vil åbne for 15 lande i og udenfor Europa

Allerede fra på onsdag, 1. juli, kan borgere fra op til 15 lande i og udenfor Europa i princippet få adgang til EU, hvis de giver adgang for EU-borgere. Listen omfatter Canada og Thailand, men ikke USA.

EU-landene kan tirsdag beslutte, om de vil åbne deres grænser for statsborgere fra op til 15 ikke-EU lande. Kravene er angiveligt ikke helt færdigforhandlet mellem EU-landene.

Men kravene kan blandt andet være, at tredjelandene har rimelig styr på coronapandemien ved for eksempel at have mellem 16 og op til 20 smittede per 100.000 indbyggere. Et krav vil formentlig også være, at de udvalgte lande vil tillade turister fra EU adgang til deres lande. Det er op til de enkelte EU-lande, hvem de vil åbne deres grænser for. Danmark holder delvist udenlandske turister væk med sin seksdages-regel. Se linket efter denne artikel.

Både BBC og CNN bringer mandag aften lister over de 15 lande. Listen skal stadig godkendes af et flertal af EU-landene.

De er, nævnt alfabetisk: Algeriet, Australien, Canada, Georgien, Japan, Kina, Marokko, Montenegro, New Zealand, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunesien og Uruguay.

Kina er lidt overraskende på listen, det var i millionbyen Wuhan, at coronavirussen menes at være startet. Både BBC og CNN skriver, at Kina kun kommer på Top 15-listen fra EU, hvis Kina også tillader ankomster af turister fra EU-landene.

Nej tak til USA, Brasilien og Rusland
På listen er for eksempel ikke USA, det land i verden med det højeste antal coronadøde og smittede. USA havde mandag aften ifølge worldometers.info 1,4 millioner smittede og næsten 129.000 døde som følge af coronaen.

USA er et stort rejseland for EU-borgere og omvendt. Årligt er der cirka 15 millioner ankomster fra USA til EU-landene, såvel business som ferierejser, mens der er omkring ti millioner ankomster fra EU-landene til USA om året.

De følgende lande på listen over de hårdest ramte lande er Brasilien, Rusland, Indien og Storbritannien.

Flere andre lande var forventet at komme på EU’s Top 15-liste, for eksempel Israel, Singapore, Tyrkiet og Vietnam.

Relaterede artikler:

EU vil åbne for turister fra 15 lande uden for Europa

”Grænseåbningerne kommer næsten for sent”

Ekspert: Dansk 6-dages regel er ulovlig