- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Fredagsklummen – Kald os ikke sexturister

Meningerne brydes om tilskud eller ej til dansk kampagne mod sexturisme, og indtil videre nøjes charterselskaberne med moralsk oprustning mod umoralsk handling, når danskere skal på ferie. - Hvad mener du?

Af Ejvind Olesen



“Vores gæster er ikke sexturister,” siger folk fra charterbranchen. “Det er der heller ingen, der beskylder dem for, men det drejer sig om at hjælpe børn i andre lande mod den trussel det er, når der kommer turistbesøg fra mange lande, ” mener Danmarks Rejsebureau Forening og med dem Red Barnet, Justitsministeriet, Udenrigsministeriet, Rigspolitiet og SAS, som alle bidrager økonomisk til en kampagne med det gode formål.



Der er vel ingen, der på nogen måde kan være uenige i formålet: At beskytte børn mod seksuel udnyttelse. Hvadenten det er blandt landets egne borgere eller turisterne. De kan hos ansvarlige danskere kun kalde på hjælp og forståelse. Det er i øvrigt værd at bemærke, at det er forbudt for danske statsborgere, uanset om selve handlingen sker i et fremmed land. Det medfører straf efter dansk straffelov.



Alligevel kan man da godt stille spørgsmål ved om det er en kampagne, betalt af rejsebranchen – og dermed af forbrugerne selv i den sidste ende – som skal hjælpe på forståelsen.



Red Barnet, ja naturligvis. Primært gennem mange frivillige bidrag, som i enhver anden hjælpeorganisation. Hvis ikke en sådan institution skulle sætte ind, hvem så?

Hvorfor rejsebranchen skulle gå med i andet og mere end moralsk opbakning og information på feriestederne, har jeg sværere ved at se.



Nogle vil mene, at det er en slags indrømmelse af, at man nok fragter “nogle svage sjæle” ud til fristelserne og på den måde er skyldig. Det er sikkert også rigtigt, men fordi man arrangerer en rejse, kan man altså ikke være ansvarlig for, hvordan folk opfører sig.



Da AIDS kampagnen i sin tid kørte, og visse charterbureauer gik ind på at udlevere kondomer og hæfter med “pas på”, når man solgte en rejse til det pågældende område, mente jeg. det var et helt forkert signal



Jeg ville ikke være dømt skyldig til at få en sådan advarsel, fordi jeg skulle rejse til for eksempel Afrika. Hvis jeg husker ret var Star Tour med i front i den kampagne.



“Vi har været til møde om sagen, og synes det er en god ide med en kampagne mod sexturisme, Vi er blot uenige med arrangørerne om, hvordan det skal gøres. Vore gæster er ikke sexturister,” sagde Stig Elling til Take Off.



Samme toner lyder fra Jan Lockhart fra Apollo: Vi tror ikke på at lancere en sådan kampagne herhjemme. Det er penge ud af vinduet. Det er en om`er ” fastslår han.



En dygtig og vidende rejseleder, som i sit velkomstforedrag ikke bare oplyser, hvad skål hedder på landets sprog og om bureauets udflugter, men også fortæller om landets befolkning livsstil og gøremål er mere end guld værd i den forbindelse.



Da vi forleden her på siden også oplyste, hvilke fem lande, der lå i top med sexturisme, fik den historie dagens højeste antal klik. Med nogen undren bemærkede jeg, at amerikanerne registrerede Taiwan i anden kategori.



Jeg har sjældent selv set noget lignende som i Tapei i sidegaderne til Snake Street ved frokosttid, hvor de lokale mænd kom til et frokostbesøg hos små piger fra 12 års alderen, som stod og ventede uden for simple træhuse. Det var vel at mærke ikke turister, de ventede på.



Indrømmet jeg forstår charterbranchen i denne sag. Men gør du? Stem i quick poll

Skrevet af