- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Fagforening beklager SAS irske planer

LUFTFART: "SAS er økonomisk meget presset,” medgiver formand for Københavns Lufthavns største fagforening, der siger, at fagforeningen vil deltage i ’lovlig sympatikonflikt’, hvis SAS ikke indgår acceptable overenskomster i det kommende irske flyselskab.

Henrik Bay-Clausen.

LUFTFART: “SAS er økonomisk meget presset,” medgiver formand for Københavns Lufthavns største fagforening, der siger, at fagforeningen vil deltage i ’lovlig sympatikonflikt’, hvis SAS ikke indgår acceptable overenskomster i det kommende irske flyselskab.

”At SAS siger, de vil åbne irsk flyselskab, der får baser i London og Malaga, kan være et træk for at presse kabine- og pilotfagforeningerne til nye indrømmelser.”

Det siger formanden for Københavns Lufthavns største fagforening, 3F, Henrik Bay-Clausen, til standby.dk og tilføjer: ”Vi forventer, at fagforeningerne Unite i Storbritannien og CCOO i Spanien indgår fornuftige overenskomster med SAS for medarbejderne i det nye selskab. Kan SAS og Unite og CCOO ikke enes, og det ender med konflikt mod SAS, vil vi deltage i lovlig sympatikonflikt, hvis vi bliver bedt om det.”

SAS vil fra efteråret oprette baser i England og Spanien, så selskabet – via et irsk registreret flyselskab – kan hyre kabinepersonale og piloter til lavere løn end i Danmark, skriver fagbladet 3F på sin hjemmeside.

“Vi kæmper selvfølgelig for danske arbejdspladser i Danmark, men erkender, at SAS er i en økonomisk meget presset situation,” siger Henrik Bay-Clausen.

Med base i f.eks. England skal et flyselskab betale lokale lønninger. Ifølge SAS er den gennemsnitlige timeløn i Skandinavien 43 euro, mens den i London er 26, skriver 3F.

Henrik Bay-Clausen retter skytset mod politikerne, som han mener, har skabt wild west-tilstande i flybranchen: ”Traditionelle netværksselskaber som SAS presses af lavprisselskaber som irske Ryanair og Norwegian. Det skyldes manglende regulering af flybranchen på EU-niveau,” siger han.

Henrik Bay-Clausen peger på, at flyselskaber ’shopper rundt’ for at slippe billigt i skat og bidrag til social sikring.​