- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Faldende millionoverskud hos rejsebureauer

TURISME: De 178 rejsebureauer i Ole Egholms årlige analyse af Danmarks største rejsebureauer havde sidste år et samlet overskud på 174 mio. kr. Det er under det halve af 2013. Størst var nedgangen for charterrejsebureauerne – og bedst for rejsebureauer med oversøiske rejser.

Ole Egholm.

TURISME: De 178 rejsebureauer i Ole Egholms årlige analyse af Danmarks største rejsebureauer havde sidste år et samlet overskud på 174 mio. kr. Det er under det halve af 2013. Størst var nedgangen for charterrejsebureauerne – og bedst for rejsebureauer med oversøiske rejser.

For 16. år i træk udgiver MBA’en Ole Egholm næste uge sin årlige analyse af økonomien i de danske rejsebureauer. I år med omtale og analyse af 178 rejsebureauer over 170 sider.

”Hovedtallene i min årlige rejsebureauanalyse vil ikke ændre sig inden rapporten er klar næste uge,” siger Ole Egholm til standby.dk og tilføjer: ”De 178 rejsebureauer fik sidste år samlet overskud på 174 mio. kr. Det er under det halve af de 355 mio. kr. i 2013. Branchens overskudsgrad – driftsresultat i forhold til omsætningen – blev reduceret fra 1,8 pct. i 2013 til 0,8 pct. sidste år.”

”Charterbureauerne tabte penge sidste år, i alt 40 mio. kr., en resultattilbagegang i forhold til 2013 på over 125 mio. kr.,” siger Ole Egholm og tilføjer: ”Det er første gang siden 2002, at charterbranchen har tabt penge i Danmark, i perioden 2004-2013 har charterbureauerne haft 10 år med en ualmindelig fed indtjening i dansk rejsebureauhistorie. Hvis vi bare ser på Spies og Star Tours, Danmarks to største charterrejsebureauer, også målt på omsætning, har de to tjent over én milliard kr. efter skat de seneste ti år.”

Men ikke i 2014, hvor Spies fik et overskud på 11,5 mio. kr. – kun 1/3 af 2013-overskuddet – mens Star Tour fik sit første underskud siden 2002, på godt 38 mio. kr.

Dette blev i øvrigt rejsebureaubranchens største underskud i 2014, noterer Ole Egholm. Charterbranchen har bl.a. forklaret sin nedgang sidste år med urolighederne i Egypten og den varme danske sommer.

”Mere specifikt har især Star Tours øgede satsning på Vestdanmark kostet indtjening pga. den skærpede konkurrence, ikke kun hos Star Tour, men også hos Århus Charter og andre bureauer med mange udrejser fra Vestdanmark,” siger Ole Egholm.

Han er også bekymret over, at rejsebureaubranchen bliver mere ramt af udflagning fra internationale rejseudbydere. ”Expedia.com, hotels.com, booking.com og airbnb, hvis omsætning til danskere, vi ikke kender, men måske er ved at nærme sig milliarden. Alle disse geniale koncepter tager forretning fra danske bureauer,” siger Ole Egholm.

Også incomingbranchen har samlet oplevet nedtur i overskuddet, fra 42 mio. kr. i 2013 til 10 mio. kr. i overskud sidste år.

”Hvis vi skal kåre branchens vindere – for dem er der heldigvis også – så er det fortsat de oversøiske leisure-bureauer, der ligesom i 2013 har tjent næsten 100 mio. kr. og haft en vækst på estimeret 2,8 pct. De 44 oversøiske leisure-bureauer i analysen skaber nu over halvdelen af hele rejsebureaubranchens overskud,” siger Ole Egholm.

”Erhvervsrejsebureauerne, der fortsat er den største af rejsebureaubranchens sektorer med en omsætning på over 6,5 milliarder kr., har haft en meget tæt på nul-udvikling i omsætningen og et svagt forbedret overskud i forhold til sidste år på samlet knap 35 mio. kr.”

Ole Egholm siger, at det bliver stadig sværere at anslå rejsebureauernes omsætning, da kun 36 ud af de 178 i årets analyse oplyser den.

Analysen af Danmarks 178 største rejsebureauer udkommer 12. oktober og koster 3.600 kr. plus moms. Den kan bestilles ved at sende mail til: ole@danskbrancheanalyse.dk eller: ole@pose.dk