- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Flere ville købe Kuoni

REJSEBUREAUER: I weekenden underskrev den tyske koncern DER Touristik aftale om køb af den europæiske rejsearrangør-del af schweiziske Kuoni, der i Norden bl.a. har Apollo Rejser. ”Vi ser købet som tillidserklæring til Apollos forretningsmodel,” siger Kuonis øverste chef i Norden, der roser sine ansatte.

Siden den store scheweiziske Kuoni-koncern midt i januar satte sin omfattende rejsearrangør-division i Europa til salg, har de ca. 2.350 medarbejdere spændt ventet på nyt.

”Alene i Norden har Kuoni 780 ansatte. Og det har ikke været nemt, salgssituationen må have ligget i baghovedet hver dag. I dag tror jeg kun, der er smil, den nye ejer er på plads og fremtiden ser sund ud. Jeg har stor beundring for, hvordan medarbejdere har håndteret situationen de seneste måneder.”

Det sagde adm. direktør for Kuoni i Norden, Leif Vase Larsen, i går til standby.dk – han vendte i starten af året tilbage til Kuoni som adm. direktør for Kuoni i Norden, der bl.a. ejer charterrejsebureauet Apollo i Danmark, Norge, Sverige og Finland, flyselskabet Novair, sportsanlægget Playitas på den kanariske ø Fuerteventura, Falk Lauritsen Rejser, Lime Travel, Golf Plaisir og Krone Golf Tours. Apollo har siden 2001 været datterselskab af Kuoni.

I Danmark var Apollo og Falk Lauritsen Rejser sidste år samlet det tredjestørste charterrejsebureau med 164.000 solgte charterrejser – 108.000 til Apollo og 56.000 til Falk Lauritsen Rejser. Leif Vase Larsen stod også fra 2006-2013 i spidsen for Kuoni i Norden, mens han fra 2009 havde ledelsesansvar for Kuoni på andre europæiske markeder.

Fremover vil Kuoni koncentrere sig om sit hovedområde: leverandør til den globale rejseindustri. Her er tre kerneområder: incoming, hvor man f.eks. er, og bliver, i Norden med regionalt hovedkontor i København, hotel-bedbank, salg af hotelværelser til f.eks. rejsebureauer, turoperatører og flyselskaber samt visa-services.

Leif Vase Larsen har under den netop afsluttede salgsproces været med til at præsentere Kuonis rejsearrangør-virksomhed for mulige købere. Selve købsforhandlingerne stod Kuonis ejere – bistået af investeringsbanken Morgan Stanley for.

”Jeg har været med til at præsentere Kuoni Nordic. Den type virksomhed, vi driver, kræver ofte store fremadrettede garantier. Derfor ser vi bl.a. salget som tillidserklæring til Apollos forretningsmodel fra de nye ejere,” siger Leif Vase Larsen.

Hele salget er så nyt, at Leif Vase Larsen endnu ikke ved, om han fortsætter som adm. direktør for Kuoni i Norden.

”Det er jo en hver købers ret at indsætte egne folk på f.eks. topposter. Men som jeg forstår det er ”DER Touristiks” filosofi, at Kuoni i Norden skal være en relativ uafhængig gruppe og fortsætte med varemærker og under samme ledelse med fokus på nordiske løsninger,” siger Leif Vase Larsen og tilføjer, at der var flere bud på Kuonis rejsearrangør-område.

”Jeg vil ikke kommentere hvem, det har været eller hvilke lande, de har hjemme i. Der har dog ikke været virksomheder med danske ejere blandt de interesserede,” siger han og tilføjer: ”Fremover vil man i Norden se et mere offensivt Apollo.”

Det er ”DER Touristik,” en af Tysklands største rejsearrangører under tyske REWE Group, der køber den europæiske del af Kuonis rejsearrangørvirksomhed. Salget omfatter Kuonis forretningsenheder i Schweiz, Storbritannien, Benelux og Norden.

”Med REWE Group får vi ejer, som ser Apollos potentiale på det nordiske marked. Vi ser frem imod at fortsætte udviklingen af vores virksomhed i Norden sammen med en stor og ressourcestærk spiller,” siger Leif Vase Larsen.

REWE-gruppen har ca. 330.000 ansatte og omsatte sidste år for 51 milliarder euro. I 2014 omsatte Kuonis europæiske rejsearrangører for ca. 14.5 milliarder kr.