- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Hoteller kan genbruge dun og fjer i dyner

Foreløbig har to danske hoteller og konferencecentre skiftet dyner og hovedpuder i en ”zero waste” løsning, i tråd med et af FN’s verdensmål om ansvarligt forbrug og produktion.

Sinatur Hotel & Konference i Frederiksdal nord for København har skiftet dyner og hovedpuder på sine 60 værelser; 120 dyner og 120 puder. Samme øvelse har Bautahøj Kursuscenter ved nordsjællandske Jægerspris med 84 værelser også gennemgået. De seks Sinatur-hoteller ejes af Danmarks Lærerforening, mens Bautahøj ejes af SAS Pilot & Navigatør Pensionskasse.

Det specielle ved dyne- og pudeskiftene er, at de dun og fjer, der var i de eksisterende dyner og hovedpuder, i princippet er blevet genbrugt.

Det er sket via Danish Down, en dansk virksomhed, i samarbejde med en spansk samarbejdspartner, Naturtex.

Det er dyner og puder med recirkuleret, vasket, og steriliseret fyld. Det er også svanemærkede produkter af høj kvalitet, oplyser Danish Down i en pressemeddelelse.

Dyner og puder genanvendes
Danish Down sikrer, efter egne oplysninger, at dyner og puder genanvendes når de skal udskiftes efter nogle år. Ligeledes indgår recirkulering af hotellets gamle dyner og puder i programmet, så hotellerne opnår en løsning uden affald.

”En ”zero waste” løsning, i tråd med FN’s verdensmål nummer 12 og ansvarligt forbrug og produktion,” lyder det fra Danish Down.

Virksomheden påpeger, at større krav til at reducere affald og omstille til bæredygtighed er på vej i form af ny lovgivning. Samtidig kræver gæster på danske hoteller grønne og miljørigtige handlinger fra hotellernes side, oplyser Danish Down der til Standby.dk tilføjer, at man er i dialog med andre hoteller og konferencecentre om lignende løsninger.

Medvirker til balance i det grønne regnskab
Ægte dundyner er et kvalitetsparameter for mange hotelgæster. Men lige så meget som kvalitet er afgørende for den kvalitetsbevidste hotelgæst, er bæredygtighed og omsorg for miljøet parametre, som der ikke blot bliver stillet større og større krav til fra myndighedernes side, men som også har betydning for gæstens valg, oplyser Danish Down.

Torben Makholm, partner i Danish Down, siger i pressemeddelelsen: ”Vores samarbejdspartner Naturtex er en familieejet spansk virksomhed og en af Europas mest moderne på sit felt. Når dun og fjer kommer til recirkulering, vaskes og steriliseres de som også nye dun bliver. De opnår højeste renhed og er klar til at blive anvendt i nye dyner og puder.”

Fabrikken Naturtex bruger solceller som energikilde, mens vandet kommer fra termiske kilder under fabrikken. Det er ikke drikkevand, og vandet recirkuleres og genanvendes, oplyses det.

Torben Makholm tilføjer, at beskadigede dun og fjer anvendes i gødningsprodukter til landbruget, og de gamle dyne- og pudevår anvendes i isoleringsmaterialer. ”Vi minimerer de enorme mængder affald, der ofte er, og sikrer, at alt der kan, bliver recirkuleret eller ikke går til forbrænding,” siger han.

Sinatur får hjælp til at indfri klimamål
Direktør hos Frederiksdal Sinatur Hotel & Konference, Claus Nielsen, siger i pressemeddelelsen fra Danish Down:

”Når Sinatur præsenteres for noget, der med det samme hjælper os med at være ansvarlige og bæredygtige, implementerer vi det gerne på vores seks konferencehoteller. Vi har derfor udskiftet vores dyner med puder og dyner fra Danish Downs.”

 

Relaterede artikler:

Dansk hotelkæde brydes med grønne dilemmaer

SAS-piloter sælger kendt lufthavnshotel

Feriehusudlejer sparer en halv million plastikposer