- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Hvorfor er vi så vilde med USA?

Amerika er rykket nærmere takket være moderne transportmidler og populære priser, men ikke mindst takket være monopolbruddet, som viste vej til dagens lavpriser. Send en venlig tanke til John Wayne og Jens Veino.

Det vælter ind over os med tilbud om rejser og ferie i USA. Og det har aldrig været så billigt. Og vi har aldrig i den grad labbet det i os. Jeg tør næsten ikke nævne en pris for under 3.000 kroner retur i en kort periode omkring nytår med SAS til New York, og under 1.200 kroner for en enkeltbillet med Norwegian til LA.

I dag er der igen amerikansk workshop i København, og endnu engang vil vi få kaskader af tal og statistikker om, hvor mange danskere, der årligt tager på flyverejse til USA (der er faktisk også nogen der sejler), men det afgørende er, at vi efterhånden alle kender familie eller naboer, der skal af sted eller lige er kommet hjem fra en USA-tur. Det er blevet hverdagskost. Og hurra for det.

Tjæreborg brød isen
Det var utænkeligt før Tower Air, Jens Veino og Tjæreborg brød igennem i 1984. Ikke sådan at forstå, at vi ikke vil have gode forbindelser med rutefly over Atlanten. Primært med SAS og amerikanske selskaber direkte, og ellers netværksforbindelser ud af Europa, hvor især KLM lå i spidsen fra Amsterdam. Men slet ikke som i dag, og slet ikke til de samme priser.

Lige siden 1920`erne har danskerne været vilde med Amerika. Og det er bare taget til lige siden. I 1920 skrev Christian Winther ”Flugten til Amerika” om den amerikanske drøm, da de små brødre Peter og Emil følte, at deres verden brød sammen og besluttede sig for at flygte til Amerika.

På bunden af sagosupppen
Drømmen, der med Christian Winters tekst ender på bunden af sagosupppen:

”Med sølv er hestens hov beskoet
Og vognens hjul beslået
Guldet det ligger dig for din fod
Du dukker dig kun for at fået

Konfektrosiner og mandler der gror
I store duske de hænger
På træerne sammen, to og to
Og koster slet ingen penge.

Og da de to små brødres rejse, så kun bliver til en drøm, følger sidste dramatiske vers:

Min vrede nedslag hans (mors) blide røst,
Som lynstrålende egestubben,
Jeg druknede min sorg og fandt min trøst
På bunden af sagosuppen.”

Cowboys og indianere
Jeg tror ikke mange danske turister i dag spiser sagosuppe i USA. Det skulle da lige, hvis Claus Meyer har været forbi. Til gengæld tror jeg de konsumerer betragteligt af burgere og steaks.

Jeg ved også, hvilke områder de først og fremmest besøger, nemlig New York, San Fransisco, Los Angeles, Orlando og Miami. Hvorimod hverken Boston eller Chicago fænger på samme måde. Jeg har aldrig helt fundet ud af hvorfor.

Her skal på denne mandag med mange amerikanske rejsebranchegæster i København lyde en opfordring: Lær nu de danske rejsearrangører noget om det ægte Amerika. Med cowboys, indianere, general Coster, Crazy Horse  og Buffalo Bill. Læg snittet og turen fra South Dakota over Nebraska, North Dakota, Wyoming og Montana.

Og glem så for en stund lavprisfly og dollarkurser – og send en venlig tanke til John Wayne og Jens Veino.