- STANDBY.dk - https://standby.dk -

IATA spår milliardtab for flyselskaberne

Både antallet af passagerer og mængden af luftfragt ventes at falde, og det gør det særdeles vanskeligt at skabe overskud.

Allerede inden flyselskaberne er kommet igennem et barsk 2008 er der advarsler om, at næste år bliver endnu værre. Det er den internationale luftfartsorganisation IATA, der spår hårdere tider, selvom priserne på flybrændstof i de seneste måneder er styrtdykket. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

 

IATA’s øverste chef, Giovanni Bisignani, er da heller ikke mild i sin bedømmelse af den nærmeste fremtid.

 

»Udsigterne er mørke. Den kroniske krise for industrien vil fortsætte næste år, og de forretningsmæssige betingelser er de værste i 50 år,« konstaterer IATA-chefen.

 

Ifølge Jyllands-Posten forudser Giovanni Bisignani, at omsætningen i luftfartsindustrien vil falde med 6 pct. i 2009. I samme periode ventes passagertrafikken at dale med 3 pct. Det betyder, at kampen om kunderne vil blive skærpet, og der er ikke udsigt til, at flyselskaberne kan få mere for billetterne.

 

IATA vurderer, at luftfarten som helhed vil have et tab på op mod 14 mia. kr. næste år. Det er især de europæiske og asiatiske flyselskaber, der vil opleve et dyk i indtjeningen.

 

De faldende oliepriser afbøder en del af industriens problemer. IATA regner med en gennemsnitlig oliepris i de kommende 12 måneder på 60 dollars per tønde. Dermed bliver branchens olieregning op mod 170 mia. kr. mindre end i 2008, skriver Jyllands-Posten. 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen