- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Juleknas (2)

KOMMENTAR: Slut med andesteg, spis dit juletræ! Sig så ikke, at København ikke fører sig frem i udlandet med vore mange kendte restauranter – men det går ikke godt på Fyn.

Af Ejvind Olesen

Man er tilbøjelig til at hæfte sig for meget ved det negative, mens man spejder efter noget positivt. Sådan har jeg det med danske hoteller og restauranter, som er særdeles vigtige for vores turisme i det år, der nu kommer.

Igen og igen hører vi om det høje danske prisniveau. Jeg husker Berlingskes korrespondent i London for et par måneder siden faldt i svime over, at en kop kaffe med lidt mælk koster 37 kr. på en cafe i København. Han sammenlignede med en cafe latte i London til 16 kr.
En stor fadøl i København koster 50 kr., en tilsvarende pint i London koster det det halve.

Op mod jul læste jeg, at Stensgaard Herregårdspension på Sydfyn, Danmarks ældste herregårdspension, lukker efter 54 år. Ganske vist først med udgangen af 2011, men sørgerligt er det da.

Forleden var det så forpagteren af Kongebrogården i Middelfart, der må give op. Han fik det herlige sted op på fem stjerner ved den første klassificering, da Horesta for første gang uddelte stjerner.

Mens mismodet sådan bredte sig, kom forløsningen, da den verdensberømte køkkenchef på Noma i København, Rene Pedzepi, skrev et indlæg i New York Times forleden.

”Spis dit juletræ” lød opfordringen.” Hvorfor i alverden udrydde alle ænder og gæs i december, når vi kan spise juletræet. Halleluja. Hvor bliver vi berømte i lille Danmark. Nok vidste vi, at man på Noma spiser både tang og græs – men juletræer!
”Hvert år bliver mere end 100 mio. juletræer produceret til jul i hele verden. I betragtning af det tager fra otte til 12 år at få et træ af en anstændig størrelse, er det meningsløst blot at kasserer det efter et par ugers udsmykning.
Jeg ønsker ikke at moralisere, kun påpege, at maden er overalt, at et træ er mere end et symbol eller dekoration. Det er lækker mad, ”skrev Rene Pedzepi.

Pas på til sommer! Luk ikke amerikanske turister ud i nærheden af de danske graner. Hjemme hos os skal vi nytårsaften have juletræssuppe. Træet er alligevel begyndt at drysse.

 

Skrevet af Ejvind Olesen