- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Juli gav Danmark masser af udenlandske gæster

Man skal tilbage til 1997 før antal udenlandske overnatninger i juli overstiger dette års juli, oplyser Danmarks Statistik. Stor tilfredshed med tallene i Dansk Erhverv, HORESTA og VisitDenmark.

I juli var der 8,3 millioner målbare, kommercielle overnatninger på danske hoteller, feriecentre, vandrerhjem, campingpladser og i lystbådehavne. Det er en stigning på 800.000 i forhold til juli 2021.

Stigningen skyldes, at de udenlandske gæster i den grad vendte tilbage til Danmark i juli, skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse. Der var i alt 3,1 millioner udenlandske overnatninger i juli i år.

De udenlandske overnatninger i juli i år var højere end før COVID-19 – man skal tilbage til 1997 før antallet af udenlandske overnatninger i juli overstiger dette års juli.

Modsat stigningen i de udenlandske overnatninger faldt de danske med 960.000 til 5,1 millioner overnatninger. På trods af faldet, er de danske overnatninger for juli stadig højere end årene før COVID-19, og antallet af danske juli-overnatninger blev kun overgået i 2020 og 2021, oplyses det.

Hoteller og campingpladser godt besøgt
Især campingpladser og hoteller havde i juli i år besøg af udenlandske gæster. På hotellerne var der 2,5 millioner overnatninger, heraf var 1,1 million udenlandske overnatninger – det højeste antal udenlandske hotelovernatninger i juli nogensinde, oplyser Danmarks Statistik.

Fordelt på regioner, havde Region Hovedstaden og Region Sjælland en stigning i hotelovernatninger på 33 procent i forhold til juli sidste år. Det er primært hotellerne i Region Hovedstaden, der med 1,3 millioner overnatninger, en stigning på 79 procent, er årsag til den store fremgang øst for Storebælt.

De tre regioner vest for Storebælt – Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland – oplevede en samlet fremgang på blot  to procent i antallet af overnatninger sammenlignet med juli 2021.

Dansk Erhverv: Flot sommer for dansk turisme
I en pressemeddelelse om de nye juli-tal fra Danmarks Statistik, siger Kirstine Tolstrup Nielsen, chefkonsulent i Dansk Erhverv: ”Juli startede med et brag, da Danmark var vært for Tour de France-starten. Kæmpeeventet kunne især mærkes på hotellerne i København, Roskilde, Nyborg, Vejle og Sønderborg.”

Dansk Erhverv noterer også, at de udenlandske overnatninger i juli i år var højere end før COVID-19. De danske overnatninger faldt 960.000 til 5,1 millioner. På trods af faldet, er de danske overnatninger for juli stadig højere end årene før COVID-19, påpeger Dansk Erhverv.

”Der er ved at komme balance i turismen i Danmark igen. Rigtig mange danske og udenlandske gæster har holdt sommerferie i Danmark i år, og det er det ideelle miks, vi har savnet under coronakrisen.

Danskernes rejseadfærd i sommerferien har normaliseret sig efter coronakrisen, men stadig mange danskere har prioriteret ferieophold i Danmark, som overnatningstallene viser,” siger Kirstine Tolstrup Nielsen.

HORESTA: Hotellerne har internationale turister tilbage
Efter to somre med corona var pandemien i juli i år i baggrunden. Og det kunne mærkes i hotelerhvervet, hvor fremgangen blev drevet af besøgende fra nærmarkederne, skriver HORESTA i pressemeddelelse og tilføjer:

”På grund af flere nye hoteller i hovedstaden faldt belægningen for Københavns hoteller sammenlignet med 2019. Men hele det danske hotelerhverv kom gennem årets første halve år med overnatningsrekord.”

Jannick Nytoft, HORESTA’s administrerende direktør, siger: ”Coronaen er i baggrunden, men det betyder også, at danskerne har haft langt flere muligheder for at rejse udenlands end de foregående to år.

Derfor blev juli i år groft sagt et spørgsmål om, hvorvidt danskerne blev hjemme, og om vi formåede at tiltrække gæster fra nærmarkederne. Tallene viser, at det regnestykke faldt ud til hotellernes fordel,” siger Jannick Nytoft.

Særligt besøgende fra Sverige, Norge, Tyskland og Holland har hjulpet væksten i hotelovernatninger, mens de højtforbrugende besøgende fra fjernmarkederne stadig ligger langt fra det tidligere niveau, konstaterer HORESTA.

Sorte skyer truer
”Det er helt fantastisk, at det københavnske hotelerhverv har rejst sig. Med til historien hører, at der under pandemien kom 5.000 nye hotelværelser i København,” siger Jannick Nytoft.

Han understreger, at sorte skyer truer branchen.

”De nuværende udgiftsstigninger rammer utrolig hårdt. Og det sker efter to år, hvor mange virksomheder har brugt deres opsparing og lånemuligheder. Selvfølgelig er det glædeligt med høj efterspørgsel, men desværre bliver omsætningen ikke nødvendigvis til overskud. Den bliver ædt af udgifter til energi, råvarer og så videre på grund af den økonomiske situation,” siger HORESTA’s administrerende direktør.

VisitDenmark: Tysk turismevækst kan have korte udsigter
I sin pressemeddelelse i forbindelse med juli-tallene fra Danmarks Statistik, skriver VisitDenmark: ”De tyske overnatninger steg også i juli, og 2022 kan blive et rekordår for tyske overnatninger i Danmark. De tyske turister har været afgørende i genopretningen efter covid-19, men den økonomiske situation i Tyskland kan bremse den positive udvikling.

Både de tyske og hollandske overnatninger har haft vækst, når man sammenligner med 2019, året før pandemien. Alle andre prioriterede markeder ligger fortsat under 2019-niveau, lyder det fra VisitDenmark.

VisitDenmarks markedschef i Tyskland, Mads Schreiner, siger:

”Vi er bekymrede for næste år. Hvis den lave økonomiske vækst og inflationen i Tyskland fortsætter, vil det udhule købekraften i en sådan grad, at rigtig mange tyskere må ændre rejsevaner eller måske helt lade være med at rejse. Det betyder, at vi skal gøre noget markant anderledes, hvis vi skal helskindet igennem næste år og stadig tiltrække tyske turister til Danmark.”

Danskerne rejser ud
Mens de udenlandske overnatninger er gået 108 procent frem i juli i år sammenlignet med juli sidste år, er de danske gået næsten 26 procent tilbage. I juli i år var der knap 6,8 millioner danske overnatninger, det laveste niveau i tre år, lyder det fra VisitDenmark som tilføjer:

”Udviklingen peger på, at danskerne igen er begyndt at rejse til udlandet, og ferie i Danmark ikke trækker i danskerne i samme grad som de foregående år.”

Hele juli-statistikken fra Danmarks Statistik kan ses via dette link.

 

Relaterede artikler:

Ny dansk udlejer fordobler antal unikke sommerhuse

Her er destinationsselskabernes største attraktioner

Tysk hotelkæde kigger på hoteller i Danmark