Danhostel Copenhagen Amager på Amager Fælled ligger ifølge Københavns Kommune i vejen for det store projekt Ørestad Fælles Kvarter. I baggrunden er det Bella Sky-hotellet ved Bella Center. Foto: Danhostel.

Kommune vil nedrive stort overnatningssted

En kommende ny bydel ved København, Ørestad Fælles Kvarter, betyder at Københavns Kommune indenfor et par år vil nedrive Danhostel Copenhagen Amager, der årligt har 100.000 overnatninger.

”Det er kommunens ejendom, så de kan gøre, hvad de vil. Men vi er rigtig kede af det og synes det er en dårlig ide. Vi har selvfølgelig dialog med kommunen for at få dem til at bygge udenom vores medlem.”

Det siger Ole Andersen, administrerende direktør for Danmarks største kæde af hostels, Danhostels, der i øjeblikket har 65 medlemmer landet over, til STANDBY.dk

Danhostel Copenhagen Amager, der blandt andet ligger tæt på Bella Center, er næststørste medlem af Danhostel målt i overnatninger – kun overgået af Danhostel City i det centrale København.

”Vores Danhostel på Amager har mange grupper som lejrskoler og sportsklubber, der har brug for billig overnatning tæt på København. Halvdelen af de overnattende på Danhostel Amager er nok grupper – og omkring hver tredje af de cirka 100.000 årlige overnatninger kommer fra udenlandske gæster, herunder NGO’er,” siger Ole Andersen.

Danhostel Copenhagen Amager har 540 senge på sine 156 værelser, hvoraf de 96 er med bad og/eller toilet.

Bulldozerne kommer om et par år
Ændrer Københavns Kommune ikke holdning til Danhostel Amager, så forudser Ole Andersen, at kommunens bulldozere indenfor to-tre år vil jævne hostellet med jorden for at give plads til den nye bydel.

”Det er virkelig en skam at fjerne dette hostel; de overnattende betyder på årsbasis en turismerelateret omsætning i København på omkring 100 millioner kroner – og dette hostel har også strategisk betydning for blandt andet Bella Center og Royal Arena, da mange af deres gæster bor på dette hostel,” siger Ole Andersen og tilføjer:

”Hostels er en af de overnatningsformer, der vokser hurtigst i disse år og belægningen er høj. Vi har tre hostel-medlemmer i København, de har samlet cirka hver tredje af de i alt en millioner overnatninger som vores medlemmer har på årsbasis, hvor de totalt omsætter for næsten en halv milliard kroner i hele Danmark.”

Mens de 65 medlemmer af Danhostel i Danmark har en gennemsnitlig belægning på 40-50 procent, er belægningen på de tre medlemmer i København omkring 80 procent.

”Så andre hostels i København, hvad enten det er vores medlemmer eller ej, kan ikke bare opsuge 100.000 overnatninger. Dermed frygter vi, at København kommer til at gå glip af en del af dette turismesegment,” siger Ole Andersen.

Brev til Borgerrepræsentation
For at argumentere for at Danhostel Amager skal have lov til at eksistere i fremtiden, skrev Danhostel tidligere i år til Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune. Blandt argumenterne i brevet var:

”I forbindelse med planerne om erstatningsbyggeri for Ørestad Fælles Kvarter, er der opstillet fem scenarier. I to af scenarierne – scenarie A og B – indgår det såkaldte campingareal som en del af løsningen. I dette campingareal ligger Danhostel Copenhagen Amager.

Vi opfordrer til, at Danhostel Copenhagen Amager indtænkes i den fremtidige udvikling af området, som et omdrejningspunkt for tilbud og oplevelser til både kommende naboer og andre gæster.”

Videre skrev Danhostel til kommunen blandt andet:

”Danhostel Copenhagen Amager er igennem de sidste 10 år gennemgået en opgradering for 51 millioner kroner og fremstår i dag som et internationalt moderne hostel/ vandrerhjem, der bidrager til den københavnske turisme på en lang række områder.

Stedet beskæftiger 33 personer svarende til 27 fuldtidsmedarbejdere. Blandt personalet indgår medarbejdere på jobprøveordning, i samfundstjeneste og studerende, som tjener penge til deres studie.”

Relaterede artikler:

Kloster bliver medlem af Danhostel

Lav vækst på danske hoteller bekymrer Horesta

Bella Center skal have flere ansatte