- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Kræver genåbning af dele af turismebranchen

Efter onsdagens pressemøde om omfattende teststrategi, ønsker HORESTA genåbningsplan til dele af turisme- og oplevelseserhvervet. Også flere udspil for branchen fra Dansk Industri.

På onsdagens pressemøde fremlagde regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner en mere omfattende teststrategi, som basis for en kommende mindre genåbning af samfundet.

I en pressemeddelelse efterlyser administrerende direktør i HORESTA, Katia K. Østergaard, en genåbningsplan, der rækker længere og giver erhvervslivet større sikkerhed – og som allerede nu åbner visse aktiviteter i turisme- og oplevelseserhvervet.

Hoteller, vandrehjem og møde- og konferencesteder er blandt de steder, der i dag ikke er tvangslukkede og gerne må holde åbent, men hvor forretningen reelt er væk, konstaterer brancheforeningen.

”Det er giver ikke megen mening, at det er tilladt at holde møder på en produktionsvirksomhed, men på grund af forsamlingsforbuddet, må de samme mennesker ikke mødes på et konferencested. Det bør der åbnes for her og nu. På samme måde skal hotellerne have mulighed for at udnytte deres faciliteter til fulde, så overnattende gæster kan bruge hotellets spa eller kan spise morgenmad i restauranten frem for på værelset. Ligesom at når børnene først kan komme i skole, skal det heller ikke længere anbefales at droppe lejrskolerne,” siger Katia K. Østergaard.

Ikke robusthed i virksomhederne til yderligere restriktioner
Hun tilføjer, at der bør komme en plan for, hvordan erhvervslivet skal genåbnes så snart, at beregningerne fra regeringens ekspertgruppe foreligger.

”Vi er i en situation, hvor der er brug for at sikre, at virksomhederne og de mange ansatte kommer det sidste stykke gennem denne krise,” siger Katia K. Østergaard og tilføjer:

”Coronanedlukningerne har i vores erhverv stået på i snart et år nu, og der er ikke længere en robusthed i virksomhederne til at modstå yderligere nedlukninger eller restriktioner. Enten skal der være fuld kompensation, eller også skal virksomhederne have mulighed for at have at skabe en økonomisk bæredygtig forretning.”

Katia K. Østergaard hæfter sig blandt andet ved ny undersøgelse fra Statens Serum Institut, som viser, at der ingen tegn er på, at sammenkomster med færre end 20 gæster udgør en øget risiko for smitte med Corona, ligesom der ikke er øget risiko ved at gå på restaurant eller cafe.

Ønskeseddel fra Dansk Industri
Dansk Industri præsenterede onsdag via artikel i Berlingske en konkret ønskeseddel til de danske politikere.

Dansk Industris plan for turisme- og oplevelsesbranchen består af fem hovedudfordringer med 23 mulige initiativer, der ifølge brancheorganisationen kan imødekomme de udfordringer, branchen står overfor.

Øverst på listen står Usikkerhed om genåbning umuliggør planlægning. Her ønsker Dansk Industri blandt andet en ”Konkret og operationel genåbningsplan nu, at kompensationsordninger skal følge genåbning til dørs og sæsonbetonede virksomheder skal have målrettet hjælp.”

Næste punkt er: Krisen presser erhvervets likviditet og solvens og forhindrer omstilling og innovation. Her ønsker Dansk Industri ”Finansiering af omstilling til en ”ny normal” med et samfund præget af coronavirus. Dansk Industri anbefaler 200 millioner kroner i pulje til at understøtte innovation, adgang til ekstraordinær carry back fra 2020 til 2019, der skal give virksomheder mere likviditet,” hedder det blandt andet.

Som nummer tre udfordring omtaler Dansk Industri: Begrænsning på kapaciteten kvæler forretningen. Her foreslås: Screening af gæster kan fremrykke fuld genåbning, lempelse af krav ved brug af mundbind og alternativ til areal- og afstandskrav ved siddende publikum.

Punkt fire hedder: Fravær af internationale turister. Her anbefaler Dansk Industri: Indsats for at vinde markedsandele, markedsføringspuljer, branding af Danmark som en sikker destination, coronapas og testanløb for krydstogtskibe.

Og som punkt nummer fem, skriver Dansk Industri: Adfærdsændringer blandt danskere og turister ligesom et nyt ”Coronatilsyn” kan skabe trygge rammer for afvikling af store arrangementer.

Relaterede artikler:

Coronakrisen halverede danske hotelovernatninger

DRF: Snarligt coronapas vil hjælpe rejsebranchen

750 millioner kroner hjælper ikke mødebranchen