- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Kromand i retten selv om lov er ændret

Fra den 1. juli kan ’priviligerede’ kroer igen lovligt bruge en kongekrone som symbol. Alligevel kan en tidligere kroejer nu se frem til straf for at gøre det.

Fra den 1. juli kan ’priviligerede’ kroer igen lovligt bruge en kongekrone som symbol. Alligevel kan en tidligere kroejer nu se frem til straf for at gøre det.

Tidligere ejer af Fanø Krogaard, Jan Færch, risikerer bødestraf for at gøre noget, som Folketinget nu har gjort lovligt. Hele miseren skyldes den lukkede kongekrone. Den har Jan Færch og andre kroejere gennem en årrække brugt i deres logo for at signalere, at der var tale om en tidligere kongeligt privilegeret kro, skriver jyllands-posten.dk.

Men brug af den lukkede kongekrone er som udgangspunkt forbeholdt kongehuset og statslige myndigheder. Derfor gjorde Rigsarkivet og politiet Jan Færch opmærksom på, at hverken han eller andre danske kroer havde lov til at bruge symbolet.

Efter flere års kamp og pres fra flere kro-ejere vedtog Folketinget i sidste uge en ny lov, der gør det muligt for danske kroer – herunder Fanø Krogaard – at bruge den lukkede kongekrone. Loven træder i kraft den 1. juli 2016.

Alligevel har Jan Færch – der i mellemtiden har forladt kroen – modtaget et brev om, at han den 7. juli skal møde i retten for ’på retsstridig måde’ at have benyttet sig af symbolet siden 2009.

”Det er fuldstændig tåbeligt. Jeg har ikke længere noget med stedet at gøre, og det er ikke længere ulovligt, så jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal straffes”, siger han til Jyllands-Posten.

Den tidligere kro-ejer vil nu overveje sit næste skridt i sagen, men vil i første omgang tage kontakt til anklageren for at høre, ’hvorfor de bliver ved med at rode i sådan en sag’, siger han.

Kroer som Hvidsten og Grønhøj er tidligere blevet mødt med bøder og politianmeldelser. Der er 133 kroer, der tidligere var kongeligt privilegerede, indtil ordningen stoppede i 1912.

Da den nye lov blev vedtaget den 2. juni, var det til stor glæde for bl.a. kulturminister Bertel Haarder: ”De danske landevejskroer er ikke bare garanter for mad og drikke undervejs og tiltrængte pauser på en travl tur – de er også en vigtig del af dansk kulturarv, netop fordi de har været åndehuller for rejsende i århundreder”.