- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Lov om kørekort til droner

LUFTFART: ”Vi frygter, at en drone en dag får et fly til at styrte,” siger leder af droneindustriens interesseorganisation i Danmark. I søndags ramte et landende British Airways-fly en drone i London Heathrow.

LUFTFART: ”Vi frygter, at en drone en dag får et fly til at styrte,” siger leder af droneindustriens interesseorganisation i Danmark. I søndags ramte et landende British Airways-fly en drone i London Heathrow.

”Vi har sagt til folketingsudvalg, at vi frygter, at en drone en dag vil forårsage et flystyrt. Der er brug for mere lovgivning. Uddannelse skal hindre nye kollisioner,” siger Michael Larsen, daglig leder af droneindustriens interesseorganisation i Danmark, UAS (Unmanned Aircraft System), til standby.dk

UAS har hjemme i Odense Lufthavn, men Michael Larsen ved ikke, hvor mange droner der er i Danmark. I Tyskland har ca. 1 ud af 100 borgere en drone.

Mere uddannelse og et droneregister er svaret fra UAS Denmark for at undgå nye kollisioner med f.eks. passagerfly. Det var angiveligt en drone, som i søndags ramte en landende Airbus A320 fra British Airways i London Heathrow med 132 passagerer og fem besætningsmedlemmer. Flyet kom fra Geneve og landede sikkert selv om det ramte dronen. Storbritanniens havarikommission undersøger nu hændelsen.

Nærmest hver uge kommer rapporter om, at droner har været i nærkontakt med fly i lufthavne.

I en rapport har EU-Kommissionen konkluderet, at ”drone-uheld” vil ske. Alene i Storbritannien var der sidste år syv hændelser med droner ved britiske lufthavne.

Pilotforeninger har opfordret til at droner udstyres med ”geo-fencing” teknologi med GPS software for at forhindre dem i at flyve ind i bestemte områder.

Fra den britiske pilotforening, BALPA, lyder det efter søndagens hændelse: ”Det er kun et spørgsmål om tid før en drone rammer et passagerfly. Droner flyves ofte af amatører, der ikke forstår droners risici.”

I Danmark vil Trafikstyrelsen i år indføre ny dronelovgivning, der gør det lovpligtigt for droneoperatører at erhverve sig et dronebevis – på lige fod som at tage et kørekort.

Dette bliver ifølge Michael Larsen fra UAS Denmark et vigtigt redskab for at udvikle erhvervet og sikkerheden.

”UAS Denmark har anmodet politikerne om, at oprette registreringssystem for private med en drone – efter samme princip som med en nummerplade på en bil. En dronelov skal samtidig have fokus på uddannelseskrav til droneoperatører i professionelle erhverv.”

Michael Larsen siger: ”Danmark skal have register for private droneoperatører for at sikre, at man ved ulovlige hændelser kan identificere gerningsmanden.”

De danske regler er i dag bl.a.: Det ikke tilladt at flyve droner i over 100 meters højde og afstanden til en lufthavn skal minimum være fem km.