- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Mere brugerbetaling for rejseforsikring

REJSEFORSIKRING: Vedtages finanslovforslaget, kan det øge salget af rejseforsikringer. Dermed skal danskere betale det samme for lægebehandling i EU-landene som landenes egne borgere – op til 30 pct.

REJSEFORSIKRING: Vedtages finanslovforslaget, kan det øge salget af rejseforsikringer. Dermed skal danskere betale det samme for lægebehandling i EU-landene som landenes egne borgere – op til 30 pct.

Af Henrik Baumgarten og Ejvind Olesen

Næste års finanslov kan udskifte danskernes mulighed for at få betalt f.eks. lægeydelser i EU-landene med samme brugerbetaling som borgerne i de enkelte EU-lande selv betaler – herunder ikke-EU lande som er tilsluttet ordningen, f.eks. Norge og Schweiz.

Dermed skal danskerne anskaffe sig EU’s blå sygesikringskort, som fås gratis fra hjemkommunen. Hvornår brugerbetalingen for danskere på 1 månedsferie i EU-landene træder i kraft vides ikke. Det kan blive fra midten af næste år eller starten af 2015. Når ændringen er gennemført vil den spare den danske stat for 80 mio. kr. om året.

”Det er meget forskelligt, hvad borgerne i de enkelte EU-lande har af brugerbetaling for sundhedsydelser. Noget af det dyreste, jeg har fundet, er Frankrig med 30 pct. – andre lande, f.eks. England, har ingen,” siger Mark Bartram, supervisor i Europæiske Rejseforsikrings Marketing & Kommunikation, til standby.dk

Europæiske ERV gør klar til at agere, hvis finansloven vedtages med forslaget om brugerbetaling for danskere i EU-landene.

Mart Bartram kan ikke bekræfte standby.dk’s oplysning om, at det var Venstre og De Konservative, der fik ønsket om at udskifte det nuværende gule sygesikringskort med det blå sundhedskort ind i sidste fase om finansloven.

Men pilen peger én vej: Alle bør tegne egen rejseforsikring – det kan blive gyldne tider for Europæiske og Gouda Rejseforsikring og alle de andre former for rejseforsikring.

”Udfordringen med det blå sundhedskort bliver, at danskere på under en måneds ferierejser i EU-landene skal lære, at de skal selv skal betale – fordi det danske system med det gule kort ikke mere vil bekoste hele regningen,” siger Mark Bartram og tilføjer:
”For to år siden var elimineringen af det gule kort også på finansloven, men blev pillet af. Med det nye finanslovsforslag har vi denne gang ikke hørt ramaskrig. Og vedtages finansloven, skal kommunerne udstede en hulens masse blå kort – og vi skal i gang med varsle vores kunder om ændringer. Det vil nok fordyre rejseforsikringer.”

Europæiske ERV har ca. 30 pct. af det danske marked for private rejseforsikringer. De andre store spillere er Gouda Rejseforsikring, der ligesom Europæiske er specialist i rejseforsikringer, samt store indboforsikringsselskaber som Tryg og Codan, der tilbyder sine kunder rejseforsikringer.