- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Nekrolog: Ingen opskrift på at være lufthavnsdirektør

Han var i spidsen, da de store moderniseringstiltag gik i gang for at udvikle Københavns Lufthavn til en førende lufthavn i Nordeuropa. Nu er Niels Boserup død i en alder af 77 år.

Af Ejvind Olesen, tidligere formand for Danske Flyvejournalisters Klub

Der skete så meget op gennem 1990’erne med Københavns Lufthavn. En række navne kan vi i takke for det resultat, vi kender i dag, men som på grund af corona-epidemien ligger alt for stille hen.

En af dem kommer man ikke udenom, nemlig Niels Boserup. ”Han virkede forstandig, fornuftig og sympatisk. Efter et enkelt møde, var jeg ikke i tvivl,” sagde lufthavnens bestyrelsesformand, Vagn Andersen, der ansatte Niels Boserup som administrerende direktør i 1991 og ind til 2007.

Når man har fulgt lufthavnen tæt siden 1973, er man ikke i tvivl om, at hele foryngelseskuren startede med Arne Melchior, der som trafikminister fik Knud Heinesen sat ind som lufthavnsdirektør. Under Poul Schlüter skulle der findes en afløser da Heinesen gik til Spies Koncernen.

For den ligeledes ny formand i lufthavnen, Vagn Andersen, tog det ikke lang tid at finde frem til Niels Boserup, som allerede havde haft en fin karriere i dansk erhvervsliv, men i og for sig ikke var opskriften på en leder i luftfartens forunderlige verden. Her skal man omgås alle, fra politikere, erhvervsliv og passagerer. Og alle har en mening om, hvordan det kan blive bedre.

Der findes ikke en speciel opskrift
I et interview i 75-års jubilæumsbogen sagde Boserup om sin udnævnelse: ”Jeg tror ikke, der findes en speciel opskrift på, hvordan man skal være indrettet for at blive lufthavnsdirektør.”

En af hans første opgaver var, i følge hans egne udtalelser, at få lufthavnen og medarbejderne til at føle sig som en forretning. Man var netop gået fra statslig styring til et aktieselskab.

Niels Boserup var både glad og stolt, da man ved årtusindskiftet kunne indvie den flotte Terminal 3. Tilfældigvis samme år som jeg blev formand for Danske Flyvejournalister og her fik et tæt samarbejde med Boserup, ikke mindst omkring den årlige julefrokost med pokaluddeling og lufthavnen som medsponsor. Den prestigefyldte pokal havde Boserup selv fået i 1994.

I de næste halve snes år svigtede Niels Boserup aldrig vort julemøde. Nogle mente jeg havde det for let, for jeg fik, hvad jeg bad om. Således sendte Vagn Andersen og Boserup hvert år en julecheck til flyvejournalisternes hjælpefond, startet af Gunnar Nu Hansen og Povl Westphall.

Niels Boserup havde i sit begivenhedsrige liv masser af andre opgaver og bestyrelsesposter, men hvis vi kunne have spurgt, hvilket han syntes havde været mest spændende, ville jeg godt gætte på svaret…