- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Norwegian på ret kurs

Det norske lavprisselskab Norwegian fik i andet kvartal det bedste tre måneders resultat nogensinde.

Load-faktoren blev i forhold til samme periode sidste år fastholdt på 78 pct. Antallet af passagerer løftede sig med knap 500.000 til 2,8 mio. Overskuddet før skat blev på 245 mio. norske kroner sammenlignet med et underskud på 86 mio. i samme kvartal sidste år. Omsætningen steg med 300 mio. norske kroner til 1,9 mia.

 

”Vi er forståeligt nok meget tilfredse med udviklingen. Vi har leveret et flot resultat, samtidig med at luftfarten generelt lider hårdt under den økonomiske krise”, siger selskabets CEO Bjørn Kjos. Aktien steg da også umiddelbart med 10 pct. på børsen i Oslo.

 

Resultatet er en bet for SAS’ kommunikationsdirektør, Claus Sonnberg, som mandag i den norske avis Dagens Näringsliv, rettede en bidende kritik af situationen hos Norwegian. Han sagde til bladet: ”De tjener reelt kun penge på tre ruter, nemlig Oslo til Bergen, Trondheim og Stavanger”. Og så nærede han tvivl om Norwegians evne til at ”klare” leverancen af i alt 42 nye fly fra Boeing.

 

Ser man på første halvår havde selskabet i alt 4,9 mio. passagerer – et plus på 12,4 pct. og her lå load-faktoren på 77 pct., et point mindre end i samme halvår i 2008. Norwegian har ved afslutningen af andet kvartal tegnet hedge-kontrakter som dækker knap 20 pct. af selskabets olieforbrug i resten af 2009.

 

Norwegian noterer i sine regnskabskommentarer at ”bookningerne ligger pænt i tredje kvartal, blandt andet fordi en række nye marketing-tiltag er blevet positivt modtaget af markedet”. Alligevel er ”vi klar til hurtigt at træffe rutevalg, hvis det bliver nødvendigt”, hedder det videre. ”I Sverige vil vi fortsat fokusere på en rekonstruktion og optimering”, som det udtrykkes. Det polske marked kaldes ”usikkert”. Det danske marked har i dag en flåde på fem fly. Ruterne er, ifølge Norwegian, ”blevet godt modtaget”. Man erkender dog der opleves ”et vist pres på yield’en”.

Skrevet af Klaus Givskov