Portugal vil sætte øge turbo på bæredygtighed indenfor turismen. Her arkivfoto fra Algarve-kysten med Hotel Quinta do Lago, Visit Portugal.

Portugal vil være blandt mest bæredygtige rejsemål

FN’s verdensmål og 50.000 rejsebrancheansatte uddannet i bæredygtighed skal være med til at øge antallet af energieffektive turismevirksomheder i Portugal med 50 procent inden år 2023.

Portugal har offentliggjort ny, treårig plan, der skal være med til at sætte landet i førersædet blandt verdens mest bæredygtige rejsemål.

”Områder som klimaændringer, energiomstilling, digitalisering og bæredygtighed har længe fyldt meget i Portugal. Kvalitet og sikkerhed har samtidig være nøgleord i Portugals turistindustri,” siger Stig Kaspersen, nordisk turistdirektør for Visit Portugal, og tilføjer:

”Nu tager man skridtet videre og definerer ambitiøse mål for turistsektoren i én samlet plan. Turismen har stor betydning for Portugals økonomi, og konkurrenceevnen vil fremover bevæge sig tættere og tættere på bæredygtighed.”

Turisme bidrager direkte og indirekte til opfyldelse af alle FN’s 17 verdensmål. Særligt mål otte (anstændige jobs og økonomisk vækst), 12 (ansvarligt forbrug og produktion) og 14 (livet i havet) hænger tæt sammen med turismebranchen,” hedder det i pressemeddelelse fra Visit Portugal, hvor det tilføjes:

”Desværre er turisme en af de økonomiske sektorer, der lider mest som følge af klimakrisen. Derfor er det afgørende, at turismebranchen tilpasser sig. Det skal ske ved at udnytte ressourcerne bedst muligt og reducere CO2-udledningen.”

Coronakrisen giver nytænkning
Samtidig har corona-pandemien i år ændret mange dynamikker i samfundet – og både skabt økonomisk krise og været med til at lette “miljø-presset” på jorden. Faktisk peger undersøgelser på, at modsat hvad man har set i andre økonomiske kriser, vil genoprettelsen af økonomien denne gang ikke skubbe miljøspørgsmål og sociale aspekter i baggrunden, oplyser Visit Portugal.

Tværtimod betragtes pandemien i flere sammenhænge som en mulighed for at accelerere implementering af bæredygtige praksisser og principper i forretningsudvikling. På samme måde giver krisen turismebranchen mulighed for at revurdere praksisser og komme stærkere og mere bæredygtig ud på den anden side, viser analyse fra FN’s World Tourism Organization (UNWTO).

For at blive blandt verdens mest bæredygtige destinationer vil Portugal især fokusere på at implementere en cirkulær økonomi inden for turismebranchen med fokus på reduktion, genbrug og genanvendelse af materialer og energi.

Konkret har Portugal udpeget fokuspunkter indenfor FN’s 17 verdensmål som: minimer påvirkning af klimaforandringer, involvering af turismebranchen i fælles forpligtelser og brug UNWTO’s vision for ansvarlig genopretning af turismesektoren efter coronakrisen. Herunder vil Portugal uddanne 50.000 ansatte i rejsebranchen i bæredygtighed.

Relaterede artikler:

Dansk flyselskab har særflyvning til orange rejsemål

Rejsebureauforeninger: Regering uden politisk vilje

UNWTO: Verdens turisme nede med 65 procent