Rejsa – Rejsebranchens Arbejdsgiverforening – er stiftet af de udgående rejsebureauer Check Point Travel og Hannibal Travel, Danmarks største flybilletgrossist, Billetkontoret, og incomingbureauet Nordic Tours.

Rejsebureauer opretter dansk arbejdsgiverforening

Rejsa er nystiftet arbejdsgiverforening for rejsebranchen, stiftet af Check Point Travel og Hannibal Travel, Danmarks største flybilletgrossist, Billetkontoret, og incomingbureauet Nordic Tours.

”REJSA har sine rødder i rejsebranchen, men virksomheder fra andre dele af turisterhvervene og oplevelsesindustrien er også velkomne,” står der på nystiftede Rejsa.dk’s hjemmeside.

Den nyoprettede fagforening for rejsebranchen, Rejsa, har indgået en landsdækkende overenskomst med Kristelig Fagbevægelse (Krifa). Initiativtagerne til Rejsa er de aarhusianske udgående rejsebureauer Check Point Travel og Hannibal Travel samt Danmarks største flybilletgrossist, Billetkontoret, plus incomingbureauet Nordic Tours, der også har hjemme i Aarhus.

Med overenskomsten med Krifa får medlemmerne af Rejsa adgang til den forbedrede midlertidige arbejdsfordeling, som regeringen præsenterede i december. Den giver virksomheder med en overenskomst mulighed for at gå på arbejdsfordeling i forholdet 20 procent løn og 80 procent dagpenge. På en forhøjet sats og uden tab af ret til dagpenge til udgangen af 2021.

Symbolske medlemskontingenter
Frem til 31. marts er det gratis at melde sig ind i Rejsa. Herefter er indmeldelsesgebyret 1.000 kroner ligesom der betales kontingent per måned, 199 kroner for virksomheder med op til fire ansatte og 299 kroner for øvrige.

”Vi baserer indledningsvis Rejsas drift på arbejdskraft fra bestyrelsen og ildsjælene i sekretariatet,” hedder det i pressemeddelelse fra Rejsa, der fortsætter:

”Overenskomsten sikrer rejsebranchen et godt fundament og giver rejsebureauerne fuld adgang til den midlertidige arbejdsfordeling, der kan bidrage til at redde både virksomheder og arbejdspladser.

Jesper Hannibal siger i pressemeddelelsen: ”I rejsebureauerne har vi skåret alle de steder, vi kan. Men vi bløder stadig. Hjælpepakkerne til rejsebranchen har først og fremmest været lån. Derudover har vi fået adgang til de almindelige hjælpepakker til løn og faste omkostninger. Men med en omsætning på nul – nu på 11. måned – så rækker hjælpen som et plaster på et åbent benbrud.”

Ingen hjælp fra de traditionelle fagforbund
I pressemeddelelsen skriver Rejsa også: ”I rejsebranchen håbede man, at det var muligt at få adgang til den forbedrede midlertidige arbejdsfordeling, som regeringen præsenterede i december. Den giver virksomheder med en overenskomst mulighed for at gå på arbejdsfordeling i forholdet 20 procent løn og 80 procent dagpenge. På en forhøjet sats og uden tab af ret til dagpenge til udgangen af 2021.”

Om dette aspekt siger Hanne Mikkelsen, ejer af og administrerende direktør for incomingbureauet Nordic Tours samt medstifter af Rejsa:

“Så kunne rejsebureauerne komme igennem den sidste del af krisen med et minimum af lønomkostninger og samtidig holde hånden under medarbejderne. Men svaret fra de traditionelle fagforbund var et nej. Her er holdningen, at funktionærer ikke skal have adgang til ordningen.”

Før Corona havde Nordic Tours 44 fuldtidsansatte på kontoret i Aarhus. I dag er der 27 ansatte, der arbejder på halv tid og omsætningen for de seneste 11 måneder faldet med over 90 procent.

En gevinst for virksomheder og medarbejdere
”Rejsebureauerne har tradition for at lave kontrakter baseret på Funktionærloven. Nu får vi en gennemarbejdet fælles overenskomst med udgangspunkt i den kultur og ånd, vi har i rejsebranchen. Det bliver en gevinst for virksomheder og medarbejdere,” vurderer Henrik Særmark-Thomsen, bureauchef og medejer af Check Point Travel – og også medstifter af Rejsa.

Også Billetkontorets administrerende direktør, Carsten Lindholm Pedersen, har deltaget i forhandlingerne om Rejsa. Han siger:

”Det skal være billigt at være med i Rejsa. Vi er et erhverv i krise. Den overenskomst vi har indgået med Krifa, skal være tilgængelig for så mange som muligt. Derfor bliver der kun tale om en symbolsk kontingentbetaling. For de penge driver vi et lille sekretariat, så vi kan servicere vores medlemmer,” siger Carsten Lindholm Pedersen, der selv bliver en del af sekretariatet.

Krifa glæder sig til samarbejdet med rejsebranchen
”Hos Krifa er vi stolte af at være en del af den første landsdækkende overenskomst for rejsebranchen. Det har været et komprimeret og intenst forløb præget af dialog, gensidig respekt og forståelse,” siger Krifas formand, Søren Fibiger Olesen og tilføjer:

”I Krifa er vi glade for, at vi med overenskomsten kan være med til at sikre de ansatte i rejsebranchen både ordnede forhold og god arbejdslyst.”

Relaterede artikler:

DRF: Ny aftale hjælper ikke rejsebureaubranchen

“Kære regering: Rejsebranchen er ikke kun charter”