- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Rejseforsikring til 640 kr. dækkede udgifter for 2,4 mio. kr.

Alarmcentralen hos Gouda Rejseforsikring i København tirsdag aften.

Det er galskab at rejse til udlandet uden brugbar rejseforsikring. Det gav Gouda Rejseforsikring i aftes eksempler på – bl.a. at hospital i New York nærmest holdt gravid dansk kvinde som ”økonomisk gidsel.”

Gouda Rejseforsikring fik i 2005 alarmcentral under eget navn – alarmcentralen har årligt op mod 20.000 henvendelser om stort og småt.

Et af de største problemer for Goudas kunder er diarre, fortalte en af rejseforsikringsselskabets læger, Mogens Rishøj, ved sammenkomst tirsdag aften arrangeret af Gouda og PATA Danmark.

Goudas alarmcentrals 50 medarbejdere er på vagt døgnet rundt. De har adgang til selskabets store net af samarbejdspartnere verden, navnlig i områder med mange skandinaviske rejsende.

Udover de 50 medarbejdere på alarmcentralen på Østerbro i København har den også tilknyttet læger, sygeplejersker, psykologer mm.

Ved arrangementet i aftes gav medarbejdere fra Gouda en række eksempler på mere specielle sager.

En af disse handlede om to danske brødre, der var rejst til Malawi i det sydlige Afrika. Her sprang den ene bror ud i en sø, hvis dybde ikke som forventet. Han kunne efterfølgende hverken bevæge arme eller ben – og hans bror gik mange timer i bjergsomt terræn til landsby med internet-forbindelse.

Her skrev han til Goudas alarmcentral, der kontaktede sin lokale agent i landet, som efter et par døgn fandt den uheldige dansker.

Via kontakter i landet fik den lokale Gouda-agent sendt en præsidentens helikoptere af sted for at hente danskeren og bragt ham til hospital i landets hovedstad, Lilongwe. Her viste scanning at han ”blot” havde overrevet en muskel og snart ville være klar igen.

Hele operationen kostede Gouda 800.000 kr.

Skal man blive syg i udlandet er USA og Thailand to af bedste lande, her er der meget høj standard på landenes bedste hospitaler. ”Men prisniveauet i USA er op til 15 gange højere end i Danmark – ikke mindst i Californien, Florida og New York. Her kan en blindtarmsoperation let koste op mod 20.000 dollars,” fortalte repræsentanter for Gouda de ca. 30 fremmødte.

De fortalte også om en 30-årig gravid dansk skolelærer, der i 24. uge af sin graviditet rejste med sin klasse til New York. Her begyndte hun at pletbløde og blev indlagt på et anerkendt hospital i New York.

Goudas alarmcentral i København havde svært ved at få konkrete informationer fra hospitalet, men fattede efterhånden at hospitalets plan var, at kvinden skulle være sengeliggende på hospitalet i alle ugerne op til den forestående fødsel efter 40 ugers svangerskab.

Dermed tikkede udgifterne. Gouda sendte professor i graviditet fra Skejby Sygehus til New York, som erklærede – modsat New York-hospitalet – at kvinden godt kunne flyves hjem til Danmark.

”Hun blev nærmest holdt som økonomisk gidsel,” sagde Goudas læge, Mogens Rishøj, tirsdag aften til standby.dk

Et fransk ambulancefly blev gjort klar – bl.a. med kuvøse. Men så fødte kvinden, før tiden, en dreng på 1,5 kg. Mor og søn blev fløjet til Danmark i ambulanceflyet – dermed endte hendes to måneder i USA. Den endelige regning blev 2,4 mio. kr. – for en rejseforsikring på 640 kr.

Mens Gouda havde svært ved at få den danske skolelærer sluppet fri fra hospitalet i New York, er det endnu værre, hvis en Gouda-kunde bliver indlagt under rejse til Indien. ”Her skal vi virkelig slås med de indiske hospitaler for at få vores kunder frigivet,” sagde Mogens Rishøj til standby.dk

Generelt ser Gouda Rejseforsikring årlige tocifrede vækstrater – blandt succesfaktorerne er, at 300 danske rejsebureauer bidrager til ca. halvdelen af omsætningen.

”Sidste år blev det bedste for Gouda med en vækst på 24,5 pct. i bl.a. Norden, hvor Danmark står for ca. halvdelen af omsætningen. I Danmark voksede vi 21 pct. sammenlignet med 2010 – og vores vækst er fortsat i år,” sagde Jesper Kjeldsgaard, direktør for de otte lande med Gouda Rejseforsikring for nylig til standby.dk

Gouda Rejseforsikring ejes af den hollandske forsikringskoncern De Goudse, der omsætter for op mod otte milliarder kr. om året.

”I år forventer Gouda Rejseforsikring at omsætte for ca. 60 mio. kr. mere end sidste år – dermed kommer vi tæt på en halv milliard kr. – halvdelen fra Danmark, hvor vi samarbejder med ca. 300 rejsebureauer,” sagde Jesper Kjeldsgaard til standby.dk

Han giver flere forklaringer på væksten hos Gouda: ”Kreditkortselskaberne havde før rejseforsikring i prisen, men de har trukket sig meget fra området.”

Samtidig er Gouda i Danmark snart på omgangshøjde med Europæiske Rejseforsikring, hvis tyske ejere nærmest har droppet kontakten og servicen til rejsebureauerne.

Det modsatte er tilfældet for Gouda, der er med som arrangør af mange arrangementer i rejsebranchen.

En anden faktor til Goudas vækst har det seneste år været, at indboforsikringsselskaberne har haft svært ved at administrere differentieret dækning på rejseforsikringer.

Cirka halvdelen af Goudas udgifter er nogenlunde ligeligt fordelt mellem Thailand og USA.

Gouda åbnede i Danmark i 1994. I Danmark beskæftiger Gouda omkring 100 medarbejdere.