- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Seks danske byer blandt verdens mest bæredygtige

Gøteborg fastholdt førstepladsen blandt verdens bæredygtige destinationer ved 2022-uddelingen af Global Destination Sustainability Index. Med i top-10 var også København, Aalborg og Aarhus.

Ved uddelingen af Global Destination Sustainability Index 2022 i polske Krakow toppede Sveriges næststørste by atter – det var sjette år i rap, at Gøteborg lå øverst på listen inden for bæredygtighed, som den mest bæredygtige destination i et felt på 70 byer verden over, oplyses det.

Global Destination Sustainability Index (GDSI) er en sammenlignende rangliste startet i 2016 af organisationen Global Destination Sustainability Movement.

GDSI er en måling af, hvor godt byerne og turismeindustrien arbejder med bæredygtighed. Vurdering og scoring er baseret på 71 kriterier, der dækker alt fra udledning af drivhusgasser, genanvendelse, tilgængelighed, inklusion, tryghed og sikkerhed, bæredygtighedscertificerede hoteller og restauranter, til om der findes bæredygtighedsstrategier hos offentlige og private aktører.

Marginalerne var ikke store
Det er bæredygtighed i alle dimensioner, der måles; økologiske, sociale og økonomiske. For at komme højt på ranglisten er det ikke kun vigtigt, at hotelbranchen er involveret, men også hvordan byen generelt arbejder med bæredygtighedsspørgsmål, skriver Gøteborgs turistråd, Göteborg & Co., i en pressemeddelelse.

”At fastholde topplaceringen for sjette år i træk viser, at byen og hotelbranchen tager bæredygtighedsarbejdet alvorligt,” siger Peter Grönberg, direktør for Göteborg & Co.

Gøteborg indtog førstepladsen foran Bergen og København på anden- og tredjepladsen. Marginerne var ikke store, hvilket viser, at stadig flere destinationer arbejder succesfuldt med bæredygtighedsspørgsmål, påpeger Gøteborgs turistråd.

Top-25 listen ser således ud: Gøteborg, Bergen, København, Aalborg, Bordeaux, Glasgow, Stockholm, Belfast, Aarhus, Oslo, Lyon, Helsinki, Kerry (Irland), Tyrol, Middelfart, Reykjavik, Zürich, Goyang (Sydkorea), Odense, Melbourne, Bruxelles, Cork (Irland), Svendborg, Montreal og Paris.

”Ekstremt vigtigt signal, at Aalborg er i verdenstoppen”
Aalborg skriver i en pressemeddelelse, at man var med ved ICCA World Congress, hvor priserne blev uddelt, repræsenteret af destinationsselskabet Destination Nord, som udover Aalborg tæller kommunerne Brønderslev, Frederikshavn og Læsø.

Med i Krakow var Tonny Skovsted Thorup, direktør for Destination Nord, som med glæde kunne konstatere, at Aalborgs arbejde med en lang række bæredygtige tiltag gav positivt udslag i fjerdepladsen på listen.

Han siger i pressemeddelelsen: ”Det er en kæmpe anerkendelse og et ekstremt vigtigt signal til resten af verden om, at Aalborg er helt i verdenstoppen i forhold til at arbejde med bæredygtige og grønne løsninger.

Det har flyttet os på ranglisten, at vi har en klar strategisk tilgang til at arbejde med bæredygtighed inden for blandt andet erhvervsturisme. Et helt konkret eksempel er, at vi netop har igangsat arbejdet med at hjælpe flere hoteller i destinationen med at blive bæredygtighedscertificeret, så vi hele tiden arbejder konkret med at forbedre os,” siger Tonny Skovsted Thorup.

I Aalborg har Destination Nord blandt andet et tæt samarbejde med Aalborg Kongres & Kultur Center om at skabe flere bæredygtige møder, konferencer og events. AKKC er det første ISO 20121 certificerede venue i Danmark, oplyser Destination Nord.

Også glæde på Fyn
I en pressemeddelelse fra Destination Fyn er der glæde over, at Odense, Middelfart og Svendborg er på Top-25. ”De største fynske møde- og konferencebyer er her i 2022 kravlet nogle afgørende trin op ad stigen på det anerkendte GDS-indeks over de mest bæredygtige destinationer i verden,” hedder det.

Kirsten Rudbeck, erhvervsturismechef i Destination Fyn, siger blandt andet: ”Vi er stolte over, at bestræbelserne på at udfolde vores fælles fynske vision og indsatsen for at ruste byerne bedst muligt til at flytte sig og stikke næsen frem i forhold til bæredygtighed, til stadighed ser ud til at virke.

Det er vigtigt i forhold til vores arbejde med erhvervsturismen, at vi kan markere os på GDS-indekset,” siger hun. I Odense er der glæde over, at den fynske hovedstad på årets liste er på en 19. plads mod en placering som nummer 34 sidste år.

Hele Global Destination Sustainability Index 2022 kan ses via dette link.

 

Relaterede artikler:

Dansk turisme skal prioritere bæredygtighed

Feriehusudlejer sparer en halv million plastikposer

Målrettet arbejde resulterer i Green Key-certificering