- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Sløve politikere bremser turismen

TURISME: Opvaskere, børnepassere på en campingplads og rengøringsfolk på caféer er alle udlændinge uden arbejdstilladelse. Sådan ser virkeligheden ud, lød det på Folkemødet, hvor det også blev oplyst, at der sidste år blev givet 121 bøder til 117 virksomheder. – Allan Agerholm fik en på 100.000 kr.

Hovsa! Hvorfor underdrive sin egen indsats på Folkemødet. Der skulle have stået milliarder i stedet for millioner. Det gør da en forskel!

TURISME: Opvaskere, børnepassere på en campingplads og rengøringsfolk på caféer er alle udlændinge uden arbejdstilladelse. Sådan ser virkeligheden ud, lød det på Folkemødet, hvor det også blev oplyst, at der sidste år blev givet 121 bøder til 117 virksomheder. – Allan Agerholm fik en på 100.000 kr.

Af Jørn Henrik Jørgensen

Horesta havde valgt en af de mere synlige platforme på dette års Folkemødet på Bornholm. I debatteltet TurismeMinisteriet blev store og knap så store problematikker vendt af folk, der kender turistbranchen, og af folk, der har et synspunkt på branchen. Til dem hører, kan man forstå på debatten, i eksklusiv grad sløve politikere. Manglende politisk indsigt, eller manglende vilje, koster ganske enkelt hoteller og restauranter omsætning.

Et af de helt store problembørn er manglen på arbejdskraft. Branchen kan ganske enkelt ikke fungere uden et betydeligt tilskud af villig arbejdskraft fra udlandet.

Opvaskere, børnepassere på en campingplads og rengøringsfolk på caféer er alle udlændinge uden arbejdstilladelse. Sådan ser virkeligheden ud. Hoteller og restauranter har ganske enkelt den højeste andel af medarbejdere fra lande uden for EU.

Sidste år uddelte politiet 121 bøder til 117 virksomheder, som beskæftigede arbejdskraft uden den nødvendige arbejdstilladelse.

Til at debattere havde man indkaldt et kvalificeret panel. Karsten Hønge, MF for SF, repræsenterede politikerne, Allan Agerholm, direktør i Bella Center Hospitality Group, der vel først og fremmest repræsenterede sig selv, og Katia K. Østergaard, direktør i Horesta, Hotel- og restaurationsbranchens Arbejdsgiverforening.

Debatten blev ledet af journalist på DR P1- debat, Eva-Marie Møller, og hun ville gerne vide, om den faktiske situation skyldes den enkelte medarbejder, virksomhederne eller politikerne.

Her var Allan Agerholm usædvanligt klar i mælet. Han gav som konkret eksempel, at han for kort tid siden havde ansat, hvad han mente var en italiensk medarbejder med papirerne i orden, men efterfølgende kontrol viste, at den pågældende var inder uden arbejdstilladelse. Det kostede ham en bøde på 100.000 kr.

Løsningen ifølge Agerholm: ”Giv os lov til at tjekke den ansatte ved samkøring af registre. Hvis jeg går ind og retter i min selvangivelse ved SKAT, så ved min arbejdsgiver fem splitsekunder senere, at jeg skal betale mere eller mindre i skat”.

Den løsning blev straks skudt ned af Karsten Hønge. ”Der er tale om personfølsomme oplysninger, så den adgang du skitserer, vil være en overtrædelse af persondataloven. Måske kunne problemet løses hvis man ved ansættelsen stiller krav om forevisning af pas”.

Det blev til gengæld skudt ned af Katia K. Østergaard: ”Der er omkring 3.000 ansatte i rotation i branchen i løbet af et år. Hvis vi skal til at tjekke pas, vil det være en voldsom ekstra administrativ byrde”.

Nogen komplet enighed om, hvordan problemet udenlandsk arbejdskraft skal løses, blev ikke opnået. De to repræsentanter for hotel- og restaurationsbranchen gav udtryk for, at de mente politikerne ganske enkelt var for sløve, mens politikeren mente, at man sikkert kunne komme et stykke af vejen, og at der – så vidt han kunne vurdere – var flertal for at stramme op på bødestørrelse som et af flere mulige redskaber for at rydde op i problemet.

Imens blafrede vimpler udenfor teltet det enkle budskab: ’Turismen er blandt Danmarks største eksporterhverv’. Værdi ifølge vimplen: 94,7 mio. Det er lidt flovt, at VisitDenmark på så synlig en plads ikke kender forskel på millioner og milliarder.