Spies har via Thomas Cook Airlines eget flyselskab i Danmark. (Foto: Spies/PR)

Spies kan komme på kinesiske hænder

Spies A/S, der er Danmarks største charterarrangør, kan blive en del af en stor kinesiske koncern, der har afgivet bud på moderselskabet Thomas Cook Group.

178-årige Thomas Cook Group, der er Storbritanniens største rejsekoncern og via datterselskabet Thomas Cook Northern Europe ejer Spies A/S i Danmark, kan være på vej til at blive solgt til et stort kinesisk konglomerat.

Igennem flere måneder har den kriseramte rejsegigant forsøgt at finde en mulig køber til koncernens flyselskaber eller sin touroperatørvirksomhed, men endnu er intet på plads.

På baggrund af mediespekulationer om mulig interesse fra en kinesisk virksomhed, kunne Thomas Cook Group mandag bekræfte, at der er indledt forhandlinger med Fosun International Limited, der i forvejen ejer 18 procent af rejsekoncernen.

“Thomas Cook Group noteret medierapporter om et potentielt bud på rejsearrangørvirksomhed fra Fosun International Limited, der er koncernens største aktionær. Thomas Cook bekræfter, at det er i drøftelser med Fosun efter modtagelsen af en indledende henvendelse. Der kan ikke være nogen sikkerhed for, at denne henvendelse vil resultere i et formelt tilbud. Bestyrelsen vil imidlertid overveje ethvert potentielt tilbud sammen med de øvrige strategiske muligheder, det har med det formål at maksimere værdien for alle sine interessenter,” hedder det i en investormeddelelse.

Fosun International har hovedkontor i Shanghai og er noteret på børsen i Hong Kong. Det kinesiske konglomerat købte i 2015 den franske rejsekoncern Club Med for 1,09 milliarder dollars, eller hvad der svarer til 7,2 milliarder danske kroner. I Storbritannien er Fosun blandt andet kendt som ejer af Premier League-fodboldklubben Wolverhampton Wanderes.

Tilbud på nordisk forretningsenhed
Problemerne i Thomas Cook Group er eskaleret siden koncernen den 16. maj præsenterede et halvårsresultat for perioden 1 oktober til 31. marts, der udviste et underskud på 1,456 milliarder britiske pund, eller godt 12,2 milliarder kroner, hvilket resulterede i et stort fald i aktiekursen.

Den 23. maj modtog Thomas Cook Group et ikke-bindende tilbud fra den svenske kapitalfond Triton Partners, der ønsker at købe Thomas Cook Northern Europe. Triton Partners ejer i forvejen schweizisk-hollandske Sunweb Group, der også har rejsearrangørvirksomhed i Danmark.

Thomas Cook Northern Europe består af Ving og Globetrotter i Sverige, Ving i Norge, Spies i Danmark og Tjäreborg i Finland. Herudover indgår Thomas Cook Airlines Scandinavia og hotelselskabet Hotels & Resort også i den nordiske del af koncernen med hotelkæderne Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club og Sunprime Hotels. Årligt rejser 1,6 millioner gæster med Thomas Cook-selskaberne i Norden.

Det vil være usandsynligt, at Thomas Cook Group sælges til Fosun uden Thomas Cook Northern Europe, der er kronjuvelen hos den britiske rejsegigant med en solid og stabil indtjening.

Thomas Cook Group omsatte i 2017/18 for 9,6 milliarder britiske pund og beskæftigede 21.000 ansatte på 16 markeder med flere end 22 millioner kunder. Touroperatørvirksomheden udgjorde 7,4 milliarder pund af den samlede omsætning.

 

Relaterede artikler:

Stor europæisk rejsefusion

Mulig køber til Spies og Thomas Cook Airlines

Spies’ ejer i alvorlige problemer