- STANDBY.dk - https://standby.dk -

St. Patrick i snevejr

BAKSPEJLET: I dag er det 17. marts og irsk nationaldag, som ofte fejres i en bragende snestorm på den anden side af Nordatlanten i New York. Men politiets parade på 5’th Avenue lader sig ikke stoppe. Jeg har oplevet dagen tre gange og sneede selvfølgelig inde i Newark. Stormen Stella er på vej igen med sneen, og masser af fly er aflyst.

Af Ejvind Olesen

Den irske skytsengel St. Patrick skal fejres hvert år 17. marts, uanset vejret. Det sidste er især aktuelt i Irland og dele af USA, hvor der er flest bosiddende irere, og hvor man står sammen om katolske samfund.

Hjemme på Den grønne Ø er det helligdag, og barerne er lukket. Var det i hvert fald, da vi var i Galway et år, hvor vi dog fik åbnet hen mod aften for både restaurant og bar på vort hotel. Det var forår, der var glad stemning og selvfølgelig en parade.

Mange år forinden var jeg aftenen i forvejen med til afskedsmiddag for Axel Dessau som turistchef i New York. Stribevis af kendte navne fra TV, film og turisme deltog på The Plaza Hotel.

Næste morgen regnede det, men samtidig med, at St. Patrick marchen startede nede på 5’th Avenue kom solen og sendte sine forårsstråler ned over paraden med de marcherende grønne irere, alle politibetjente.

Vi, en håndfuld danskere, sad i hotelværelserne næste formiddag med åbne vinduer ud mod New Yorks fornemste gade, 5’th Avenue. Vores vært, Danmarks Turistråds fungerende direktør Jørgen Helweg, havde også fået en vinduesplads.

”Se dog med. Det er en festdag i New York”, havde Axel Dessau sagt, inden han gik hjem for at sove.

For en fire-fem år siden skulle min kone og jeg på krydstogt fra Miami 18. marts. Som man skal, tog vi med SAS til New York to dage forinden, selv om vi kunne se i vejrudsigten, at USA i området fra Washington op til Boston ville blive ramt af et voldsomt uvejr.

Flyet landene med besvær i Newark Lufthavn, som et af de sidste før alle lufthavnene lukkede ved 18-tiden. Sneen væltede ned, tog, taxaer, busser, alt holdt stille i mange timer. Kun ved lykke og træf kom vi med en taxa efter midnat til et ledigt hotel en snes km. fra Manhattan med næsten en halv meter sne i gaderne og med spejlglatte veje. Taxachaufføren nægtede i første omgang at køre, men blev overtalt.

Dagen efter skinnede solen, og vi nåede St. Patrick Paraden, som vi slet ikke havde kalkuleret med. Der var grøn feststemning overalt og til gengæld ikke til at finde et ledigt hotelværelse. Husk det, hvis du er i New York, hvor sneen også kan være slem i dag på grund af stormen Stella. Måske er det allerede for sent.

Vi troede vi havde mistet vort krydstogt, men ved en heldig fejl hjemme i København, blev den reddet. Måske var St. Patrick med os. Også i København vil den irske nationaldag i dag sætte sit præg på byen og barerne. Ikke mindst de irske og britiske pubs.  – Skål!