- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Større fald i nordiske rejsende til USA

De nordiske lande så sidste år fald på over 100.000 ankomster til USA. Der var fem pct. færre ankomster fra Danmark – størst var faldet fra Island, blandt andet som følge af Wow Airs konkurs.

Der var sidste år 1,3 millioner ankomster til USA fra Norden plus de tre baltiske lande – det var 6,5 procent færre i forhold til 2018, eller over 100.000.

Det viser de netop offentliggjorte tal fra de amerikanske myndigheder.

Det blev sidste år til 314.000 ankomster fra Danmark, en nedgang på over fem procent i forhold til de 331.000, der rejste til USA i 2018 som turister, erhvervsrejsende, studerende og så videre.

Sverige så sidste år det største fald fra de tre skandinaviske lande. Næsten 11 procent færre svenskere rejste til USA – tallet blev 452.000 svenske ankomster sidste år mod 506.000 i 2018.

Fra Norge var der 268.000 ankomster mod 281.000 i 2018, en tilbagegang på 4,5 procent.

Det største fald i Norden i procenter kom fra Island; her var der 60.000 islandske ankomster til USA mod 73.000 i 2018 – en tilbagegang på 18 procent.

Det store islandske fald forklares med flere faktorer. Dels krakkede islandske Wow Air, der også fløj til USA, sidste forår, ligesom Icelandair lukkede flere af sine USA-ruter. Medvirkende var også, at den stærke dollarkurs fik flere islændinge til i stedet at rejse på ferie i Europa.

Finland havde som eneste nordiske land en lille fremgang sidste år, en stigning på 0,8 procent til 142.000 finske ankomster til USA.

De tre baltiske lande – Estland, Letland og Litauen – gik også frem. Der var 79.000 baltiske ankomster til USA sidste år mod 74.000 i 2018.

Generel afmatning på oversøiske rejser
Som forklaring på nedgangen til USA fra Norden siger direktør for den danske Discover America-komite, Karin Gert Nielsen, til STANDBY.dk:

”Der var nedgang fra hele Skandinavien; den største kom fra Sverige og skyldes flere faktorer, men primært den svage svenske krone i forhold til den stærke amerikanske dollar. Der var i sidste kvartal af 2019 også færre direkte ruter fra Skandinavien til USA,” siger Karin Gert Nielsen og tilføjer:

”Generelt er der tendens til lidt afmatning på oversøiske rejser, USA har tabt markedsandele på den konto.”

At det svenske marked har tabt lidt af pusten på for eksempel rejser til USA kunne også ses, da SAS sidste år besluttede at rykke sin Los Angeles-rute fra Stockholm til Københavns Lufthavn, hvor den åbnede i denne måned.

Ligeledes har Norwegian fra blandt andet Københavns Lufthavn lukket sine USA-ruter – men tilbyder stadig omkring 15 ruter til USA ud af London Gatwick.

Norden er stadig blandt de største til USA
Selv om de nordiske ankomster sidste år faldt til USA, er Norden stadig det fjerdestørste incomingmarked fra Europa til USA.

Og de tre landemarkeder, der er større for USA i Europa end Norden, har alle mange flere borgere. Så målt i antal indbyggere i forhold til ankomster til USA, overgås Norden kun af Storbritannien.

Fra Frankrig var der sidste år 1,8 millioner ankomster til USA, der var to millioner fra Tyskland og 4,7 millioner fra Storbritannien. Alle tre lande havde vækst i rejser til USA.

Relaterede artikler:

SAS har nu 75 pct. af sin langrutetrafik i København

Polske LOT åbner 10. rute til USA

Danske rejsebureauer mødte overset USA-storby