- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Stolt af Air Canada – men vil også savne Scandic

Vagn Sørensen har netop været i København for at afvikle sit engagement i Skandinaviens største hotelkoncern og vil koncentrere sig om porteføljen af bestyrelser, og ikke mindst formandsposten i Air Canada.

Når man har fulgt Vagn Sørensen fra den første arbejdsdag som trainee i SAS i 1984,  og dengang hilste på ham, med sit vandkæmmede hår og beskedne fremtræden, op til i dag, er der unægtelig sket meget i hans liv.

Der har også været klippeskær og skrammer, men for det meste har pilen peget opad. Og karakteristisk for ham har været, at han hverken før eller senere har tabt lysten til at virke i luftfart, garneret med hoteller og krydstogter

”En branche som luftfart går i blodet, og der vil jeg altid være aktiv. Jeg er utroligt glad og stolt over opdraget for Air Canada, som er et ikon i Canada og nu meget succesrigt efter mange udfordrende år,” sagde han, da vi talte sammen i sidste uge.

En spontan bemærkning, som ikke slår nogen skår i den glæde han også har følt ved at være med til at positionere Scandic som Nordens største hotelselskab, blandt andet takket være 1.600 engagerede medarbejdere.

Fremtidens ferieform
For derefter alligevel at sige farvel, fordi  buketten af selskaber efterhånden fyldte for meget. Derfor trak han sig også som næstformand i DFDS, som der heller ikke var plads til, da han blev medlem af bestyrelsen i verdens næststørste krydstogtselskab Royal Caribbean Cruise i Miami.

Efter hans opfattelse er krydstogter fremtidens ferieform, som kommer til at tage  markedsandele fra andre ferieformer, som slet ikke kan byde på lignende oplevelser.

Jeg skal ikke kunne sige, hvordan han har det med fagforeninger. Han tog også sin tørn i SAS, og vel også i Austrian, men jeg ved, at han føler en tryghed ved, at Air Canada har indgået en tiårig aftale med sine fagforeninger. Måske skulle Air France tage en kontakt for at få nogle gode råd.

Kartelsagens følger
Større skuffelse og nedtur var der, da han måtte forlade SAS på grund af kartelsagen i 2001, som endte med en EU-bøde til SAS på 291 millioner kroner og til A.P. Møller koncernen på 97 millioner kroner. Synderne blev udpeget til at være direktør Bjarne Hansen i Maersk Air og Vagn Sørensen i SAS. To af datidens største talenter i luftfart.

Selve handlingen om konkurrence ville næppe have fået nogen til at rynke på øjenbrynene i dag, men der blev begået oplagte procedurefejl, og de ”glemte” at spørge om lov i EU. Måske havde Maersk Air eksisteret, og måske havde Vagn været koncernchef i SAS i dag, hvis de havde været kartelsagen foruden. Det er ren tankespind, men kan ikke udelukkes.

Nu valgte han at forlade SAS efter få dages betænkningstid – og har lagt sagen fuldstændig bag sig. Det hjalp også, da han tre år senere blev valgt til formand for Association of European Airlines (AEA). En ren tillidserklæring. Han vil også meget hellere huskes for de fem år som koncernchef for Austrian Group i Wien.

Wienervals og lederpris
Vagn Sørensen fornemmede klart fra starten, hvordan han skulle please østrigerne. Tale tysk, allerede fra den første optræden på TV. Blandt andet fra mange timer med tysk TV hjemme i Jylland. Det var heller ingen skade til, at han og hustruen Annette begyndte at lære at danse wienervals og medvirkede ved den store årlige opvisning. Så er man accepteret som erhvervsleder i Østrig.

Men allerbedst var naturligvis dygtig ledelse, overskud på bundlinjen og en aftale med Wiens lufthavn om et tæt samarbejde, både når det gik godt og når det gik mindre godt. Her var ikke noget med, at lufthavnen kunne skumme fløden, mens flyselskabet måtte kæmpe for livet.

Helt glat gik det ikke, som jeg husker det, med piloterne, fordi han ville indføre en slags begyndelsesløn for de unge, som skulle starte i et datterselskab. Det har mange andre gennemført siden.

Undervejs blev det også et år, hvor han modtog prisen som årets erhvervsleder i Østrig, men familien ville gerne hjem til Danmark, selv om de var meget glade for Wien og ofte vender tilbage. Det var de også for at bo i Holte og de smukke omgivelser med sø og skov, men alligevel blev det London, og det er der ingen planer om at ændre.

Om han vender tilbage til det operationelle fra de mange bestyrelsesposter, som i dag foruden de nævnte blandt andet også tæller formand for FLSmidth, formand for britiske Select Service Partner Ltd., formand for Zebra A/S (Flying Tiger), formand for TIA Technology plus en række andre selskaber, er ikke 9-17 jobs. Selv kalder han det ”mine virksomheder”, som han er meget tæt på. ”Jeg arbejder mindst ligeså meget, som da jeg var CEO”.

Vejle og Tottenham
Hvis man hopper helt uden for skiven og spørger, hvem han egentlig holder med i fodbold, kommer svaret hurtigt: ”Vejle Boldklub og Tottenham”. Som han har været fan af siden han var en lille purk i Vandel.

Vagn Sørensen er født i december 1959, og snart kan han ikke løbe fra, at han fylder rundt . Man han virker ikke som typen, der har tænkt sig at gå på pension om godt et års tid. Dertil er livet for spændende og de globale udfordringer for store.

Meget apropos aflagde han i København samme dag, som han takkede af hos Scandic Hotels, et rekordregnskab som formand for FLSmidth.