- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Svenske politikere vil ikke hjælpe rejsebureauer

Erhvervsudvalg i den svenske Riksdag vil ikke oprette milliardfond for rejsebureauer, der også er hårdt ramt med ingen indtægter og enorme udgifter til tilbagebetalinger. Svenske rejsebureauer frygter konkurs.

Det nogenlunde svenske svar på Folketingets erhvervsudvalg i Danmark, sagde i dag nej til forslag fra den svenske rejsebureauforening, SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, om at oprette en statslig fond på seks milliarder svenske kroner. Beløbet svarer til, hvad svenske forbrugere har til gode for aflyste udenlandsrejser på grund af mange lukkede landegrænser verden over.

Selv om udvalget i den svenske Riksdag sagde nej til forslaget, kan den svenske regering tilsyneladende etablere en sådan fond.

Fonden på de seks milliarder kroner skulle være selvfinansierende de kommende 20 år. Pengene skal tilbagebetales ved at lægge fem kroner oven på hver flyrejse og 25 kroner på hver pakkerejse ud af Sverige.

SRF har cirka 300 svenske rejsebureauer som medlemmer med samlet 7.000 medarbejdere. De 300 SRF-medlemmer omsatte i 2018 for cirka 60 milliarder svenske kroner, omkring 80 procent af omsætningen i den svenske rejsebureaubranche, oplyser SRF.

Generalsekretær for SRF, Didrik von Seth, forudser at op mod 90 procent af de svenske rejsebureauer kan gå konkurs, uden statslig hjælp.

Ingen hjælp til svenske rejsebureauer
Men på møde i dag, torsdag, sagde udvalg i den svenske Riksdag nej til fonden med de seks milliarder kroner der skulle sikre, at svenske rejsebureau og rejsearrangører kommer gennem coronakrisen – og at de svenske forbrugere får tilbagebetalt deres indskud for nu aflyste rejser.

Der var ikke enighed i det svenske parlamentsudvalg om at afvise forslaget, men heller ikke et flertal for det.

Til det svenske telegrambureau, TT, siger en af de svenske parlamentarikere, Carl-Oskar Bohlin fra Moderaterne, at han beklager beslutning i den svenske Riksdag. ”Svensk lovgivning er ikke konstrueret til en sådan situation som vi oplever nu i forbindelse med coronakrisen, hvor udenrigsministeriet i Sverige fraråder alle ikke-nødvendige udlandsrejser. Her er rejsearrangørerne forpligtiget til at tilbagebetale forbrugerne på et tidspunkt hvor de ikke har nogen indtægter fordi salget af rejser er gået i stå,” lyder noget af forklaringen fra Carl-Oskar Bohlin, der tilføjer:

”Det her (afvisningen af at etablere en milliardfond i Sverige, red) vil medføre mange konkurser blandt svenske rejsebureau – og så kan rejsekunderne jo heller ikke få deres penge igen.”

Avisen Dagens Industri skriver, at den svenske regering kan beslutte at oprette den ønskede milliardfond.

Relaterede artikler:

“Vi ønsker at rejsebureaubranchen overlever”

Svensk skrækscenarie: danske rejsebureauer på opkøb

”Dette handler ikke om politisk afpresning”