- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Tilbage til måltidskuponer

WEEKENDKLUMME: Den nye græske regering vil stoppe all inclusive, fordi de slår de små restauranter ihjel i lokalområderne. Det er rigtigt set, men det kan man naturligvis ikke og vil sende Grækenland ud på en lang deroute for den fundamentalt vigtige turistindtægt.

Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: Den nye græske regering vil stoppe all inclusive, fordi de slår de små restauranter ihjel i lokalområderne. Det er rigtigt set, men det kan man naturligvis ikke og vil sende Grækenland ud på en lang deroute for den fundamentalt vigtige turistindtægt.

Af Ejvind Olesen   

At have næsten alt betalt hjemmefra betyder meget for danske familier. Det er fortsat dyrt at skulle bespise far, mor og to børn på diverse restauranter en uge eller to, hvad enten vi taler Grækenland, Spanien eller Italien. Eller Tyrkiet med for den sags skyld

Derfor er all inclusive blevet et hit for charterarrangører og hoteller i forening. Bo og spis det samme sted døgnet rundt, så ved man hvad det kommer til at koste. På samme måde som med et krydstogt. Nogle steder er drikkevarer også med i pakken, andre er de ikke.

Hotellerne er sikret fast arbejde, også for restauranten, og bureauerne kan sælge det hele som en rigtig feriepakke, hvilket vældig mange danskere godt kan lide.

I går kom det så frem, at en af dagene barsler den ny turistminister i Grækenland (med Daily Mail som kilde) med et forslag om at forbyde all inclusive, som betyder at turisterne bliver på hotellet og ikke kommer ud i lokalområdet, hverken når de skal spise eller handle.

Det er premiereminister Alexis Tsipras, der vil begrænse udbuddet fra hotellerne, hvordan det så end skal gøres, men måske med øgede afgifter. Det har straks fået Andreas Andreanis, formand for græsk turisme, til at udtale ”at det vil være det samme som at begå selvmord for Grækenland”. Han minder om at turistindtægterne i dag står for næsten 20 procent af det græske bruttonationalprodukt.

Sådan kan man naturligvis ikke drive forretning og konkurrere med Spanien og Tyrkiet, men dybest set er det rigtigt set.

Jeg har i flere år set, hvad der sker på Rhodos, hvor de lokale restauranter lider, og flere giver op, og hele stemningen omkring ferieområdet dør ud. Nogle steder er det den rene jammer at se to eller fire gæster, hvor der før var liv og stemning – og kvalitet.

Den sidste er også faldet betydeligt af samme grund. Rent faktisk også på hotellerne, fordi de nu ved, at gæsterne ikke løber nogen steder. For de har betalt hjemmefra.

Skal vi da tilbage til madkuponer som i Simon Spies og pastor Krogagers tid? Da en charterrejse ikke måtte være en flyvning alene, men også skulle omfatte en vis form for bespisning – men ikke noget om beløbets størrelse. Det betød ofte, at der kun var til en sandwich eller en billig gang pasta inkluderet. Men det omfattede flere forskellige muligheder og skabte liv i lokalområderne.

Det er der heldigvis også nogle større hoteller i Grækenland, der har fundet ud af. Ejerne skriver kontrakt med bureauerne om all inclusive, men lader det gennem et kuponsystem fordele til flere forskellige af de lokale restauranter. Sådan at gæsterne kan spise frit med flere muligheder i området. Derefter laver de selvfølgelig en intern aftale om betaling.

Det er fremsynet og en god løsning. Det kunne også være en ide til danske rejsearrangører om primært at arbejde sammen med hoteller, som tilbyder en sådan ordning.

Det ville glæde gæsterne – og gøre det nye græske initiativ helt overflødigt.

God weekend