- STANDBY.dk - https://standby.dk -

USA-flyselskaber i ny kamp

FLYSELSKABER: Amerikanske flyselskaber er i ”overlevelseskamp” mod udenlandske flyselskaber med statsstøtte eller selskaber som Norwegian, der vil omgå gældende regler, siger formand for pilotforeningen ALPA med 51.000 medlemmer i USA og Canada.

Den store nordamerikanske fagforening fortsætter sin kamp mod bl.a. Norwegians langruter. Fredag advarede Lee Moak, formand for Air Line Pilots Association (ALPA) mod udviklingen ved høring i USA’s kongres.

”Nogle udenlandske flyselskaber konkurrerer mod bl.a. nordamerikanske flyselskaber med enorm statsstøtte – dette er ikke fair,” sagde Lee Moak uden at nævne f.eks. Emirates, Etihad Airways og Qatar Airways.

”Andre flyselskaber har brygget en forretningsmodel sammen, hvor de prøver at omgå regler i deres hjemlande for at opnå økonomiske fordele for at tiltrække flypassagerer. Dette er ikke at følge reglerne,” sagde ALPA-formanden.

ALPA har lavet en rapport til USA’s politiske ledere med argumenter for, hvorfor de skal sikre amerikanske flyselskaber lige konkurrencevilkår med de kritiserede udenlandske flyselskaber.

”Siden USA tiltrådte ”Open Sky” er amerikanske flyselskabers andel af verdens store langrutefly faldet fra 45 pct. til 17 pct. I år 2025 forventes andelen at være blot fem procent,” sagde Lee Moak.

ALPA-præsidenten gentog fagforeningens opfordring til USA’s transportminister om at afvise Norwegians irske langruteselskabs, Norwegian Air Internationals (NAI), ansøgning om at måtte flyve langruter fra Europa til USA. ALPA mener, at Norwegians irsk-registrerede NAI er forsøg på at opnå uretmæssige konkurrencefordele mod f.eks. amerikanske flyselskaber.

ALPA har foreløbig via underskriftindsamlingen ”Save Our Skies” fået 30.000 til at skrive under på opfordring til USA’s transportminister om at nægte NAI tilladelse til at flyve til USA. Også 115 kongresmedlemmer har underskrevet opfordringen.

ALPA er verdens største fagforening for piloter med 51.000 medlemmer hos 32 flyselskaber i USA og Canada.

USA’s transportministerium, DOT, har ikke oplyst, hvornår det vil træffe afgørelse om at godtage eller afvise Norwegians ansøgning om at flyve langruter til USA.

Foreløbig flyver Norwegian på norsk dispensation langruter fra Danmark, Norge og Sverige til USA, bl.a. Californien, Florida og New York.

Også USA’s tre største flyselskaber, American, Delta og United, er imod Norwegians ansøgning. De siger, at konkurrence skal ske på lige vilkår.

Norwegian afviser anklagerne og siger, at det giver sine ansatte konkurrencedygtige lønninger og arbejdsbetingelser.

Som takeoff.dk skrev i fredags har der også været annonce-krig i bl.a. den vigtige avis Washington Post med argumenter fra ALPA og Norwegian.