- STANDBY.dk - https://standby.dk -

USA lemper endnu mere på sikkerhedskontrol

FLYTRAFIK: Op til 11. september i går er de amerikanske sikkerhedsmyndigheder indstillet på, at endnu flere skal komme lettere gennem lufthavnene i fremtiden uden at skulle af med bælte, sko og laptops.

Endnu flere passagerer med amerikanske fly kan se frem til at slippe lettere gennem sikkerhedskontrol i et antal amerikanske lufthavne ved at have gennemgået en såkaldt pre-check. Det siger chefen for TSA, sikkerhedsstyrelsen, John Pistole.

60 lufthavne skal med i ordningen mod de 40, som allerede er med inden årets udgang. Mere end 15 mio. passagerer er gået gennem den såkaldte hurtige screening, siden forsøgsordningen blev startet i oktober 2011, men i betragtning af, at 1,8 mio. amerikanere flyver hver dag, er det fortsat alt for få.

Systemet går ud på at lempe for allerede kendte passagerer. ”Flyver du meget, er du bonus kunde hos bestemte flyselskaber, så vi har alle dine data, og du kan stryge igennem uden alle de irriterende forhindringer, for du udgør ingen fare”.

John Pistole har også et forslag om ”at komme ind blandt stamkunderne” hos sikkerhedsmyndighederne mod at betale 85 dollar for en fem årig periode ved at gennemgå en test bl.a. med fingeraftryk og gennemgang af personlig baggrund”. Det er forsøg som skal gennemføres i to lufthavne, nemlig Washington Dulles Lufthavn og Indianapolis.

Samtlige ordninger er primært indført af hensyn til de meget rejsende business passagerer, som i givet fald går gennem en særlig hurtig sikkerhedskontrol – en form for fastrack.