Verdensarv lider ikke under COVID-19

UNESCOs verdensarv i de tyske delstater lever i bedste velgående. I bogstaveligste forstand og til trods for COVID-19. Den 6. juni 2021 står endog i den globale verdensarvs tegn – også rundt om i Tyskland. Noget kan gøres virtuelt, hvis man vil.

Meget er stadig påvirket af COVID-19, spørgsmål som vaccinationshast og karantæneregler ved rejseaktivitet fylder.

Men Tysklands verdensarvsmonumenter står, som de altid har stået, og i denne usædvanlige tid byder nogle af dem også på virtuelle muligheder, som – måske – kan kompensere for udrejselængslen i ventetiden.

”Der er et stort og løbende fokus på verdensarv i Tyskland, et land, der da også er fyldt med historiske mindesmærker. Mens vi venter på at komme ud at rejse igen kan man måske forberede sig og planlægge sin rejse til netop verdensarv. Danevirke tilbyder fx på deres hjemmeside materiale til læring både inden ferien går i gang, og under. Det handler om den tysk-danske fælleshistorie, og læringsmaterialet er lærerigt for en familie, børn såvel som voksne”, siger Bo Schou Lauridsen, turistchef i Tysk Turist Information.

Det er sammen med Historiecenter Dybbøl Banke og KursKultur, at Danevirke Museum har skabt læringsmaterialet med navnet ”Hvor går grænsen? / Wo verläuft die Grenze”. Det egner sig bedst til større børn, men hjemmesiden har også læringsmateriale til mindre børn.

Haithabu-Danewerk er nu medlem af UNESCOs verdensarv Tyskland

Verdensarven Haithabu-Danewerk er et relativt nyt medlem af UNESCOs verdensarv i Tyskland. Det ligger så tæt på Danmark, at en smuttur dertil er oplagt, når muligheden er der.

FN-organisationens UNESCO-komité besluttede d. 30. juni 2018 at indlemme grænsevolden Danevirke og vikingetidens vigtige handelsplads, Hedeby, på UNESCOs verdensarvsliste. I vikingetiden var Hedeby en afgørende handelsplads, og sammen med Danevirke lå den på et historisk vigtigt sted mellem Østersøen og Nordsøens lavninger i Slesvig Holsten. Mellem det 8. og det 11. århundrede befandt området sig helt centralt i handelsnetværket mellem Nord- og Vesteuropa og udgjorde samtidig et centrum for Skandinavien og det kontinentale Europa.

Den arkæologiske delstatsforvaltning formulerede for et par år tilbage en ansøgning, der fokuserede på Hedeby og Danevirke som unikt handelsknudepunkt og grænsevold under vikingetiden. I maj 2018 besluttede ICOMOS sig for at optage fortidskomplekset på UNESCOs liste over verdensarv under titlen “The Archaeological Border Complex of Hedeby and the Danevirke”.

Yderligere oplysninger: www.haithabu-danewerk.de

https://www.danevirkemuseum.de/laeringsmateriale/


UNESCO Welterbe Danewerk © Ostseefjord Schleswig GmbH/Beate Zoellner

Grøn verdensarv i Sachsen-Anhalt

Gartenreich Dessau Wörlitz, som ligger i Sachsen-Anhalt, har netop fejret sit 20-års jubilæum som UNESCO-verdensarv. Et projekt med at plante nye træer etc. er endvidere netop blevet afsluttet. Træplantningsprojektet genopretter tidligere miljøbelastninger og skader som oversvømmelser, skadedyrseffekter og klimaforandringer og sikrer hjælp til naturbeskyttelse og klimabeskyttelse for fremtiden. Derudover havde Sachsen-Anhalt i 2020 jubilæum for Garden Dreams, som nu er forlænget ind i 2021.

Højdepunktet på havedrømmerruten „Gartenträume-Route“, som tyskerne kalder den, er parkkomplekset Dessau-Wörlitz, som også er på UNESCOs verdensarvsliste. Wörlitz-haverne med Wörlitz-slottet og det gotiske hus er den mest berømte del af Gartenreich Dessau-Wörlitz. Parken tæller blandt de største og smukkeste engelske parker i Tyskland og det kontinentale Europa. Hele Gartenreich Dessau-Wörlitz omfatter et område på intet mindre end 142 km² i UNESCO-biosfærereservatet Mittelelbe.

Sejlturen i gondoler – flade pramme – gennem Wörlitzer Park er helt unik. Som et landskabsmaleri fra 1800-tallet krydser man gennem romantiske haver og kanaler. Manpasserer også det skinnende slot med udsigt over den kunstige ø Stein, som huser Villa Hamilton og ikke mindst vulkanen Vesuv, der sprutter med ’lava’, altså lyd, lys og farver, ved særlige lejligheder.

Fortsætter man ad havedrømmerruten, kan man kun tre kilometer fra Wörlitz besøge ’et lille stykke Holland’ midt i Sachsen-Anhalt. Her præsenterer slottet og parken i Oranienbaum sig flot.

Yderligere oplysninger: https://gartentraeume-sachsen-anhalt.de


Gartenbereich Dessau Wörlitz © Kulturstiftung Dessau-Wörlitz/Michael Deutsch

15 år UNESCOs verdensarv Regensburg

Da nyheden om den vundne verdensarvstitel nåede Regensburg i Bayern i 2006, var glæden stor. Bekymringer om, at byen hurtigt ville blive et walk-in museum, blev heldigvis gjort til skamme. I dag præsenterer verdensarven i Regensburg sig som et oplevelsessted, hvor man kan dykke ned i historien og se den fra første parket.

Det var de gode gamle romere, der grundlagde Regensburg, da de byggede en legionslejr. Nogle af romernes bygningsværker er vedligeholdt frem til i dag: Steinerne Brücke, som er den ældste bevarede stenbro i Tyskland, og indgangspartiet til legionslejren, Porta Praetoria. Ved den lille by Donaustauf umiddelbart øst for Regensburg ligger det spektakulære tempel Walhalla.

.. og hvad kommer der til at ske i 2021?

I 2021, når det gælder verdensarv i Regensburg, vil meget dreje sig om fremtidsrettede emner som digitalisering og bæredygtighed. Det store projekt ”World Heritage Information System” videreføres og vil sikre en endnu bedre formidling af, hvad Regensburg er.

Den 6. juni 2021 vil UNESCOs verdensarvsdag i Regensburg fokusere på “Solidaritet og dialog”. Sammen er målet at vise, hvordan verdensarvssteder fungerer som værdifulde mødesteder for dialog og internationalt samarbejde, især i krisetider. En bæredygtighedssti er planlagt i den gamle bydel og et rallye i at fortolke verdensarv, dette under navnet „Heritage-InterpretationErlebnisrallye“. I Regensburg findes også et interessant besøgscenter, som fortæller hele historien om Regensburg som verdensarv.

https://www.regensburg.de/welterbe


Regensburg: Steinere Brücke © Getty Images/Steve Daggar Photography

 

Tysk Turist Information i Danmark er del af Tysklands nationale turismeorganisation German National Tourist Board (GNTB). Vi er den officielle formidler af Rejselandet Tyskland og markedsfører Rejselandet Tyskland med henblik på at fremme turismen i Tyskland. Markedsføringen sker i tæt samarbejde med regionale turismeorganisationer i Tyskland og andre lokale aktører.