- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Videokonferencer slukker ikke rejselysten

Der kan komme både de mærkeligste resultater og de helt forventelige ud af en forbrugerundersøgelse blandt business passagerer. ”Lad os bare komme væk”, mener halvdelen af nordmændene, og ingen taler om videokonferencer på hjemmebane.

I begyndelsen af januar kunne BCD Travel her på sitet berette om en forbrugerundersøgelse blandt godt 4.000 adspurgte forretningsfolk, hvordan de bedømte en forretningsrejse, og om hvordan de opfatter den.

Jeg havde ventet at høre en række beklagelser over, at man ofte skal hjemmefra klokken 05.00 eller tidligere for at komme med første morgenfly fra lufthavnen. Hvor elendig morgenmaden efterhånden er blevet, hvis der da overhovedet serveres andet end en kop kaffe ien plastikkop.

Jeg troede i min naivitet, at videokonferencer er sagen. Dels fordi det elektroniske udstyr efterhånden har en sådan kvalitet, at man bogstaveligt talt er i samme lokale, og på meget kortere tid kan nå et resultat.

Ud at mærke og føle verden

Men sådan er det slet ikke. Jeg ved ikke, om nordmænd har mere brug for at komme væk fra hjemlige rutiner og kolleger. Ud at mærke og føle verden, væk fra fjelde, sne og kulde.

Det er i hvert fald noget i den retning, undersøgelsen peger på for 50 procents vedkommende. Helt anderledes er det med danskerne, som jo fra tidernes morgen har været anset for de bedste sælgere i Norden. Kun ca. en tredjedel ser en forretningsrejse som en god og ønskelig mulighed for at komme et smut hjemmefra på en arbejdsdag.

Den tredjedel kan jo godt være dem, der er grundigt trætte af de mange tidligere morgenfly fra Kastrup og så hellere vil møde hjemme på mere manerlige tidspunkter. Man kunne såmænd bare spørge de mange SAS- folk, som gennem tiderne har pendlet tidligt hver morgen til Stockholm og fredag eftermiddag siddet i venteposition i Stockholm på overbookede fly retur.

Svensk hotelglæde
Noget af det mest overraskende for mig i undersøgelse er, at svenskerne er næsten lige så rejseivrige som nordmændene med den begrundelse, at de godt kan lide at bo på hotel. ”Det gør ikke noget, jeg ikke kommer hjem om aftenen, bare jeg kan bo på et godt hotel”.

Om det så skal være et lufthavnshotel eller et hotel i centrum, beretter svarene ikke noget om. Hotellets placering er vigtigt for 77 procent af finnerne. De vil i hvert fald ikke kede sig, når de endelig er sluppet hjemmefra.

Nu er der jo kommet noget til, som hedder firmaernes rejsepolitik, som i meget stramme regler bestemmer, hvordan der må rejses, på hvilken klasse på flyet og tiden, der må bruges på opgaven. Også til at svinge kreditkortet på en fridag i tilslutning til selve businessopgaven. Som 51 procent siger, at de gerne gør, mens det kun er 28 procent af danskerne.

Rejsebudget og travel manager
Undersøgelsen kunne godt give indtryk af, at nordiske forretningsfolk selv kan bestemme. Det kan kun de højst placerede chefer samt rejsepolitikken, der administreres af teknologien eller af en travel manager for 18 procent i Danmark og kun seks procent i Finland.

Det sidste undrer mig nok allermest. Jeg troede, der var langt flere virksomheder, som kan se fordelen i at styre et rejsebudget med en sådan funktion. Ellers kunne man passende minde om dengang, Maersk/Finnair fløj vinge ved vinge mellem København og Stockholm.

Fredag eftermiddag i Stockholm sad SAS-bonuskunder gerne i timer i venteposition for at flyve hjem til København, mens det ene Finnair og Maersk fly efter det andet fløj halvtomt hjem fra den anden terminal i Arlanda.

Og hvad kan man så lære af det? At det er rart at have nogle points på kontoen, når familien skal på ferie. Det er jo ikke business alt sammen.