- STANDBY.DK - https://standby.dk -

85 procent færre overnatninger i Danmark i maj

Der var 226.000 hotelovernatninger i Danmark i maj mod over 1,5 millioner i samme måned sidste år. Dansk turisme er hårdt ramt af seksdagesreglen, der skal holde udenlandske turister væk.

Selvom genåbningen af restauranterhvervet fandt sted i maj, og mange hoteller fulgte efter, så var genåbningen svær at aflæse i antallet af hotelovernatninger. Hotellerne så i maj et fald i overnatninger på 85,4 procent sammenlignet med 2019, og værst stod det til i de større byer, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I Region Hovedstaden forsvandt næsten ni ud af ti overnatninger, og ser man isoleret på udenlandske overnatninger, så faldt antallet 97,5 procent fra maj sidste år til maj i år i København og omegn. På landsplan faldt antallet af udenlandske overnatninger 96,2 procent, skriver Horesta i gennemgang af tallene fra Danmarks Statistik.

Knockout for overnatningserhvervet
”Krisen er en knockout for overnatningserhvervet, og restriktionerne har gjort det tæt ved umuligt for mange virksomheder. Faldet i udenlandske overnatninger viser tydeligt, hvordan en stor del af hotellernes forretningsgrundlag der blev fjernet, og hvorfor virksomhederne lider lige nu,” siger Horestas bestyrelsesformand, hoteldirektør Jens Zimmer Christensen.

I Danmarks Statistik seneste konjunkturbarometer for juni svarer 49 procent af de danske hoteller, at de frygter at måtte lukke inden for de kommende tre måneder.

”I de større byer hører vi om hoteller, der kæmper med at få belagt bare ti procent af værelserne. Der er brug for at fjerne restriktioner, så virksomhederne har mulighed for at skabe omsætning, der kan bidrage til deres overlevelse,” siger Horesta-formanden.

Næsten syv millioner færre hotelovernatninger i år
De nye overnatningstal fra Danmarks Statistik kommenteres også i en pressemeddelelse fra Dansk Erhverv. Erhvervsorganisationen skriver, at hotellerne er hårdt ramt af coronakrisen. Indrejseregler, forsamlingsforbud og andre restriktioner rammer i særlig høj grad hotelbranchen.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der til og med maj i år var 6,8 milioner færre overnatninger på de danske overnatningssteder, et fald på 44 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Tallene viser også, at hotel er den overnatningsform, som har lidt de største tab, målt i antal gæster og dermed også i mistet omsætning. Hotellerne stod for næsten halvdelen af det samlede fald til og med maj i år, i alt 3,2 millioner færre overnatninger, noterer Dansk Erhverv.

Seksdagesreglen lammer dansk turisme
Fra den 27. juni har Danmark åbnet op til over 25 europæiske lande, men seksdagesreglen gælder stadig, og påvirker efterspørgslen i en alvorlig grad, lyder det fra Dansk Erhverv.

Danmark er eneste land i EU med en regel om, at man skal have booket seks overnatninger for at komme ind i landet. Reglen gælder ikke for svenskere og tyskere fra udvalgte regioner samt alle nordmænd.

”Seksdagesreglen burde blive fjernet én gang for alle. Den rammer så meget specifikt i hotelbranchen, da hotelgæster i snit booker to overnatninger,” siger Kirstine Tolstrup Nielsen, chefkonsulent i Dansk Erhverv, og tilføjer:

”Det er tankevækkende, at seksdagesreglen i sit design rammer netop hotellerne, da det er den overnatningsform, der har set de største tab, og hvor der er flest job på spil. Til efteråret, hvor kortferie også er udbredt i feriehuse og på feriecentre, kommer reglen til at ramme mere bredt.”

Tomme hotelsenge = fyresedler i hele landet
På en normal juni er 88 procent af hotelværelserne i København i brug. I juni i år var det 12 procent. Det viser tal, som Dansk Erhverv har adgang til via Benchmarking Alliance.

I de andre store byer og i Trekantområdet ses samme tendens med en markant reduceret belægning i forhold til sidste år.

Relaterede artikler:

Hotelbranchen ved ikke om den er købt eller solgt

Ny grænselempelse får ”marginal betydning”

”Jeg er meget bekymret for dansk storbyturisme”