Flere aktører fra hotelbranchen har været i blandt andet TV-Avisen for at fortælle om branchens udfordringer. Her er det Frederik Møller Rosenmeier, chef for de fem Ligula-hoteller i København. Privatfoto.

Hotelbranchen ved ikke om den er købt eller solgt

Nu udfases hjælpepakken for størstedelen af erhvervslivet. Hotel-, restaurant- og turisterhvervet kan ikke få at vide, om de er ude af hjælpepakkerne – eller kan få den hjælpende hånd, politikerne har lovet.

Kun virksomheder, der er ramt af tvangslukning eller er særligt hårdt ramt af restriktioner, vil kunne fortsætte med hjælp frem til den 31. august.

Hotel-, restaurant- og turisterhvervet er meget hårdt ramt på grund af regeringens seksdagesregel, der skal holde flest mulige udenlandske turister væk fra Danmark.

Men hvem der præcist får del af den forlængede hjælpepakken fra i morgen er endnu uklart. Derfor efterlyste Horesta onsdag morgen i TV-Avisen, at regeringen meget snart udsender den bekendtgørelse, som fastlægger rammerne.

Horestas politiske direktør, Kirsten Munch, påpegede i TV-Avisen, at det er meget problematisk, at virksomhederne i hotel-, restaurant- og turisterhvervet ikke kan få indsigt i, om de er ude af hjælpepakkerne fra i morgen eller kan se frem til den hjælpende hånd, som politikerne oprindeligt har lovet, resten af sommeren. En del af forklaringen på den sene udmelding er, at regeringen venter på en godkendelse i EU, skriver Horesta i sit nyhedsbrev.

Mange hindringer mod erhvervet
Horesta kæmper for, at hotel-, restaurant- og turisterhvervet fortsat skal være omfattet af hjælpepakker, fordi erhvervet er underlagt en lang række restriktioner, som gør det meget svært at drive virksomhed.

Det gælder seksdagesreglen, forsamlingsforbuddet, kvadratmeterkrav, afstandskrav, krav om lukning klokken midnat samt tvangslukning af nattelivsvirksomheder og spillesteder.

Kirsten Munch understregede over for TV-Avisen, at behovet for klarhed har betydning for mange tusinde medarbejdere, som risikerer at miste deres job, fordi arbejdsgiverne kan være nødt til at opsige dem af frygt for ikke at kunne få dækket deres omkostninger.

Hvor mange mon går konkurs i overmorgen?
I en kommentar til problematikken skriver Allan Agerholm, der er koncernchef for BC Hospitality Group og næstformand i Horesta på Linkedin blandt andet:

”Snart udløber omkostnings kompensationspakken og der er ikke udkommet en forlængelse ej heller udsigt til en sådan. Hotellerne i byerne styrtbløder på 6-dages reglen, som er politisk bestemt, og om lidt står de og forlystelserne og mange andre med restriktioner uden kompensations hjælp fra den samme regering som har lovet højt og helligt at holde hånden under dem som er omfattet af restriktionerne. Hvor mange mon går konkurs i overmorgen?

Og Frederik Møller Rosenmeier, chef for de fem Ligula-hoteller i København med blandt andet Plaza-hotellet ved Hovedbanegården, skrev onsdag morgen på Linkedin om problemerne:

”Med 6-dages reglen og ingen hjælpepakker er hele hotelbranchen i København i alvorlig fare. Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi ingen information har fået fra regeringen her dagen før, at hjælpepakkerne til faste omkostninger udløber.

I nat har vi haft 16 overnattende gæster på Copenhagen Plaza, og tendensen er den samme hos mine kollegaer i branchen. Jeg har haft besøg af TV Avisen i dag for at gøre opmærksom på, hvor dybt, dybt kritisk det er, hvis vi ingen hjælp får.”

Relaterede artikler:

Regeringens restriktioner koster turismen milliarder

Ny grænselempelse får ”marginal betydning”

Ny i spidsen for hotelkæde i Danmark