- STANDBY.DK - https://standby.dk -

95 pct. tomme værelser i Nordens største hotelkæde

Coronakrisen har også ramt Scandic Hotels hårdt. Kæden frygter en halvering af den forventede omsætning i år, et fald på over ni milliarder kr. Stor forskel på belægning i Danmark og Sverige.

Scandic fik i årets første kvartal et underskud før afskrivninger på 174 millioner svenske kroner – samme tid sidste år var overskuddet 160 millioner svenske kroner. Den gennemsnitlige belægning i årets første kvartal var 45,5 procent. I sidste måned var belægningen nede på fire til 12 procent, afhængig af markedet.

Det oplyser Scandic Hotels i sit regnskab for kvartalet januar til marts. Alle tallene i artiklen er i svenske kroner.

I forbindelse med årets første kvartal tager Scandic nedskrivninger på næsten tre milliarder kroner; dermed fik Scandic med et minus på 3,5 milliarder kroner. Holder Scandics egne prognoser med mindst en halvering af den forventede omsætning i år, betyder det en omsætningsnedgang på over ni milliarder kroner.

Scandic omtaler i regnskabsmeddelelsen for årets første kvartal også status for den seneste måned, april. April i år viser at Scandics marked som ventet blev yderligere svækket. I april var den gennemsnitlige belægning i Sverige blot 12 procent, mens RevPAR (indtægt per værelse til salg, revenue per available room) faldt 83 procent sammenlignet med april sidste år.

I Norge, hvor Scandic har flest hoteller, var belægningsgraden i april under syv procent og RevPAR var nede med 86 procent. I Danmark var belægningen i april fem procent og der var en RevPAR på 94 procent.

Scandic forklarer blandt andet forskellen mellem de skandinaviske lande med et højere aktivitetsniveau i Sverige end de øvrige nordiske lande, fordi der i Sverige har været færre offentlige restriktioner end der er i Norge, Danmark og Finland i forbindelse med coronakrisen.

Færre medarbejdere og udskudte huslejer
Scandic har siden indtoget af den kinesiske coronavirus reduceret antallet af medarbejdere med 6.000 ud af de cirka 18.000 siden marts og fået udskudte huslejer fra ejerne af hotelbygningerne, oplyser Scandic i sin regnskabsmeddelelse.

I årets første kvartal faldt Scandics nettosalg næsten 18 procent til 3,3 milliarder svenske kroner. Salget steg i januar og februar, inden coronakrisen kom, men faldt så dramatisk i marts.

Efter afslutningen af regnskabet for første kvartal har Scandic fået øget sin kapital med 1,1 milliard svenske kroner så den nu er 6,6 milliarder kroner.

I april solgte Scandic i snit kun seks procent af sine værelser, men håber tallet vil stige; dels i forbindelse med at samfundene på de nordiske hovedmarkeder begynder at genåbne, dels fordi der forventes flere turister til sommer.

I årets første kvartal var Scandics belægningsgrad mellem 23 og 29 procent, afhængig af markederne, mod 59 til 67 procent i første kvartal af sidste år.

269 hoteller med 53.000 værelser
Ved udgangen af årets første kvartal havde Scandic 269 hoteller med 53.071 værelser. Der var 84 hoteller i Sverige, 88 i Norge, 64 i Finland og 27 i Danmark, hvor kæden har 4.995 værelser. De øvrige Scandic-hoteller er i Tyskland og Polen.

Samlet har Scandic 14 hoteller i sin pipeline med i alt 5.600, fire af hotellerne er i Danmark med samlet 1.574 værelser.

Tre af hotellerne i Danmark åbners næste år, som planerne er nu. Scandic Nørreport med 100 værelser, ved Københavns Lufthavn åbner Scandic CPH Strandpark med 357 værelser og i slutningen af næste år åbner det største hotel i hele Scandic-koncernen, Scandic Spectrum med 632 værelser. Det kommer til at ligge overfor Marriott-hotellet i København og ved siden af det nyeste Wakeup-hotel.

Titlen som Scandics største hotel har i dag Scandic Berlin Potsdamer Platz med 560 værelser. Det største Scandic-hotel i Danmark er nu Scandic Copenhagen med 486 værelser.

I 2024 åbner Scandic sit største hotel i Danmark uden for København – et hotel- og konferencecenter på Aarhus’ nye havneareal med omkring 500 værelser.

Relaterede artikler:

Danmarks største hotelkæde lukker 17 af 27 hoteller

Nyt dansk Scandic-hotel bliver forsinket

Disse danske hoteller er krakket under coronakrisen