- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Advarer mod køb af kopivarer på udlandsferien

Kopivarer kan være farlige for din sikkerhed, advarer Patent- og Varemærkestyrelsen, der er leveringsdygtig i gode råd til, hvordan man spotter og undgår kopivarer på ferien.

Selvom det måske ikke er det første, man tænker på, når man er ved at købe en flot taske, en ekstra mobiloplader eller noget farvestrålende legetøj til ungerne på det lokale marked, så kan der gemme sig meget bag produkternes polerede overflade – kopivarer kan nemlig være både farlige og sundhedsskadelige.

Det skriver Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse. I den siger Henriette Vængesgaard Rasch, varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen:

”Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene bag kopivarer er ofte organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet. De falske produkter kan være decideret farlige.

For eksempel kan forfalsket legetøj, tekstiler og kosmetik indeholde sundhedsfarlige stoffer, og forfalsket elektronik som mobilopladere kan risikere at bryde i brand,” siger hun.

Sådan spottes kopivarer
Patent- og Varemærkestyrelsen har blandt andet disse råd, så man får ægte ferieminder med hjem:

Er tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det højst sandsynligt også tilfældet.

De kriminelle bagmænd er blevet dygtigere til at snyde, så det kan være svært at skelne mellem ægte og falske produkter. Et godt tip er at tjekke om kvaliteten er dårlig. Er der for eksempel ujævne sømme i tekstiler og læder – eller lugter varen af lim, plastik eller kemikalier.

Tjek om emballage, tekst og billeder har dårlig kvalitet, eller om der er stavefejl eller manglende produktinformation.

Er salgsstedet usædvanligt i forhold til varens image? Ligner butikken og ekspedienten en repræsentant for det pågældende mærke? Mange producenter oplyser, hvem der forhandler originalprodukterne på deres hjemmeside, hedder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen.

Der er flere informationer på hjemmesiden: Jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden drives af 12 danske myndigheder, som samarbejder om at bekæmpe kopivarer.

Relaterede artikler:

Tolderne kan gøre shopping til en dyr fornøjelse

Toldstyrelsen: Rejsende kender ikke konkrete regler

Advarer turister: Kopivarer kan true sundheden