Er prisen mistænkelig lav? Tjek kvaliteten, undersøg emballagen og hvor bliver varen solgt? Det er nogle af rådene fra Patent- og Varemærkestyrelsen for at bekæmpe kopivarer. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Advarer turister: Kopivarer kan true sundheden

Patent- og Varemærkestyrelsen advarer danske turister mod køb af kopivarer. ”Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer,” siger styrelsen, der har fire primære råd til forbrugeren.

Rejsevejledningerne genåbner for stadig flere rejselande i navnlig EU- og Schengenlandene. ”Men samtidig åbner vi også til lande, hvor risikoen for at støde på kopivarer er større end herhjemme – og de er ikke altid nemme at spotte,” skriver Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse. Styrelsen hører under Erhvervsministeriet.

Sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Barbara Suhr-Jessen, siger:

”Kopivarer kan være både farlige og sundhedsskadelige. Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene bag kopivarer er ofte organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet. De falske produkter kan være decideret farlige. Eksempelvis kan forfalsket legetøj, tekstiler og kosmetik indeholde sundhedsfarlige stoffer, og forfalsket elektronik kan bryde i brand.”

Patent- og Varemærkestyrelsen påpeger også, at kopivarer kan blive tilbageholdt af toldmyndighederne i EU, hvis det vurderes, at de falske produkter ikke er til privat brug, men har ”erhvervsmæssig karakter”. I nogle lande kan køb af kopivarer også resultere i bøder, oplyses det.

Gode råd til at få ægte ferieminder med hjem
Patent- og Varemærkestyrelsen har fire primære råd til danske shoppeglade turister på rejse i udlandet:

1) Er prisen mistænkelig lav? Er tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det højst sandsynligt også tilfældet. Mange er skeptiske, når telefonsælgere vil sælge en ny forsikring, men hvorfor stoler vi på en gadesælger på strandpromenaden, spørges der.

2) Tjek kvaliteten. De kriminelle bagmænd er blevet mere professionelle, og det kan være svært at skelne mellem ægte og falske produkter. Et godt tip er at tjekke om kvaliteten er dårlig. Er der for eksempel ujævne sømme i tekstiler og læder – eller lugter varen af lim, plastik eller kemikalier?

3) Undersøg emballagen. Tjek om emballage, tekst og billeder har dårlig kvalitet, eller om der er stavefejl eller manglende produktinformation?

4) Hvor bliver varen solgt? Er salgsstedet usædvanligt i forhold til varens image? Ligner butikken og ekspedienten en repræsentant for det pågældende mærke? Mange producenter oplyser, hvem der forhandler originalprodukterne på deres hjemmeside.

Der er mere info på hjemmesiden jegvælgerægte.dk, der drives af 12 danske myndigheder, der samarbejder om at bekæmpe kopivarer.

Relaterede artikler:

”Phuket er klar til færdigvaccinerede turister”

Disse 15 lande topper danske turisters ønskeliste

Mangel på udlejningsbiler kan give højere priser