- STANDBY.DK - https://standby.dk -

”Er rejsebureauernes 4.000 jobs ikke vigtige for regeringen?”

AKTUEL KOMMENTAR: ”Strategien synes at være at hjælpe regeringens kernevælgere, og ellers se, hvem der står tilbage efter Covid-19,” skriver rejsebureaudirektør Camilla Levin.

Af Camilla Levin, grundlægger af og administrerende direktør for rejsebureauet 80days

Rejsebranchen er hårdt ramt af corona-krisen. En orange verden gør det umuligt for os at udføre vores arbejde, og ingen ved om eller hvornår, det bliver muligt igen. At der ikke blev lavet en plan i sommer for, hvad der skulle ske med rejse- og oplevelsesbranchen, når anden smittebølge ramte os, er helt uforståeligt.

Den almene opfattelse og det, som i høj grad bliver kommunikeret af regeringen, er, at det er nødvendigt at lukke grænserne for at begrænse smitten.

De, der taler om rejser eller rejsebranchen, bliver hurtigt udpeget som egoistiske og uden samfundssind. Argumentet er, at smitten kommer fra udlandet og for at begrænse smitten skal vi blive hjemme – men sandheden er, at smitten nu er alle vegne, også i Danmark.

Trods det, findes der bemærkelsesværdigt nok ingen indenlandske rejsevejledninger, selv om flere kommuner i Danmark har høje smittetal, og selv om det frarådes at rejse til lande, der har mindre smitte end herhjemme.

Ingen hjælpepakker
Det er tydeligt, at der ikke kommer flere eller fornyede hjælpepakker til branchen. Måske er de 4.000 arbejdspladser ikke vigtige nok i det samlede regnskab? Strategien synes at være at yde hjælp til de erhverv, hvor regeringen har deres kernevælgere, og ellers se hvem der står tilbage på den anden side af Covid-19.

Vi råber ikke efter nye hjælpepakker, men vi forventer at regeringen går ind i en seriøs dialog om de muligheder, der faktisk findes for at vi kan fortsætte med at drive vores erhverv i et eller andet omfang.

Lyntest og regionale rejsevejledninger
Det må være tid til, at vi får svar på, hvad den langsigtede plan er. At vi ser på alternative løsninger, som gør det muligt for folk at rejse ud i verden, indenfor sundhedsmæssigt forsvarlige rammer.

At der bliver indført en harmonisering af rejsevejledninger på EU-niveau, og et fælles europæisk test-system med lyntest ved ind- og udrejse, som alternativ til karantæneregler. At der bliver indført regionale rejsevejledninger på baggrund af ECDC’s regionale tal for andre europæiske lande – og ikke kun for Sverige og Tyskland.

Regeringens forklaring om, at det er for kompliceret at indføre regionale vejledninger, er simpelthen for uambitiøs og respektløs overfor rejsebranchen.

Hvis ECDC’s målinger kan bruges til at udforme nationale rejsevejledninger, kan de også bruges til regionale vejledninger.

Vil statsministeren ofre rejsebranchen?
Vi står i en situation, med denne nye smittebølge, der vil efterlade meget dybere økonomiske ar end den første. Derfor duer det ikke, bare at råbe ”samfundssind”, lukke grænserne, dømme alternative løsninger ude på forhånd, og vente på at ”vaccinen kommer.”

Ingen anden branche sikrer forbrugerne økonomisk, i så høj grad som rejsebureauerne og hvis vi vil sikre, at der er et hensigtsmæssigt og sikkert rejsemarked for danskerne efter Covid-19, er vi nødt til at finde alternativer, der gør det muligt for rejsebranchen at overleve.

Så sig mig, Mette Frederiksen, har du tænkt dig at ofre rejsebranchen?

Relaterede emner:

”Rejsebranchen er helt og aldeles overladt til sig selv”

DRF: Der er mange fugle på taget, men vi har ingen i hånden

Hvad nu, Mette?