- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Færre krydstogter i Østersøen øger anløb i Danmark

Mens det samlede antal tilmeldte krydstogtanløb i hele Danmark var 544 i starten af i år, er tallet nu steget til 592. Der er nedgang i København, men flere danske havne har markant fremgang.

Den russiske invasion af Ukraine har også påvirket rejsebranchen, herunder krydstogter. Alle krydstogtrederier boykotter i Østersøen anløb af russiske Skt. Petersborg, der regnes som Østersøens største attraktion.

Mens krydstogtskibene sejler fordi Skt. Petersborg, har de i stedet omrokeret deres krydstogter, for eksempel med flere anløb i danske havne end der var planlagt før Ruslands invasion af Ukraine.

I en pressemeddelelse skriver Wonderful Copenhagen, der blandt andet huser netværket for den danske krydstogtbranche, CruiseCopenhagen, at årets krydstogtsæson i de danske havne bliver anderledes end først forventet.

Der bliver færre besøg af krydstogtskibe i København denne sommer, men markant flere på Bornholm, i Skagen og i Aarhus. ”Det er billedet af den forestående sommersæson for krydstogtturismen i Danmark, hvor usikkerheden i Østersøen spiller ind, og planen over forventede krydstogtbesøg løbende ændrer sig,” lyder det fra WoCo.

Nedgang i København, stigning i andre danske havne
Ved starten af i år var der anmeldt 343 besøg af krydstogtskibe i København i løbet af året. Men nu ved indgangen til sommersæsonen er det tal nede på 326. Faldet i antallet af krydstogtskibe, der lægger til i hovedstaden i år, skyldes primært færre gæster på mange af skibene, hvilket har fået rederierne til at aflyse flere af dem, oplyser Wonderful Copenhagen.

Men det samlede billede for hele Danmark ser anderledes positivt ud, selvom den største krydstogtdestination, København, mister anløb.

For mens det samlede antal krydstogtanløb for hele Danmark lød på 544 i starten af 2022, er tallet nu steget til 592. Det skyldes at flere danske havne har oplevet en markant fremgang siden årets start, navnlig siden den russiske invasion i Ukraine den 24. februar.

Hvad det øgede antal af skibe betyder for det samlede antal krydstogtgæster i Danmark i 2022 er for tidligt at sige, grundet den store usikkerhed og de løbende ændringer, understreger WoCo.

Fremgangen i de danske havne gælder særligt Bornholm, Skagen og Aarhus. Bornholm havde ved starten af året 75 krydstogtanløb i bogen, men er nu oppe på 91. Skagen er gået fra 45 til 61, mens Aarhus er gået fra 36 til 63 anmeldte krydstogtanløb i 2022.

Særligt København mærker konsekvenserne
Claus Bødker, direktør for krydstogtturisme i Wonderful Copenhagen, hvor netværket for den danske krydstogtbranche, CruiseCopenhagen, er forankret, siger i pressemeddelelsen:

”Tingene ændrer sig løbende, men tendensen for krydstogtsæsonen 2022 er ret klar. Det er særligt København, der mærker konsekvenserne af uroen i Østersøområdet, mens vi til gengæld kan glæde os over, at flere andre havne rundt i landet ser markant fremgang.”

København er et knudepunkt for krydstogtturismen i hele Østersøen. Og mens krydstogtskibene rundt i de danske havne lægger til og sejler igen samme dag, så har København oparbejdet en position som turn-around – hvor gæsterne begynder og afslutter deres krydstogt. Det betyder, at gæsterne er længere tid på destinationen og typisk har overnatning i byen i den forbindelse og dermed også et større forbrug under besøget.

Samarbejdet om udviklingen af krydstogt i Østersøregionen er samlet i netværket Cruise Baltic. Ud over Danmark deltager Norge, Sverige, Finland, Estland, Litauen, Polen og Tyskland. Cruise Baltic er ligesom det danske netværk Cruise Copenhagen forankret i Wonderful Copenhagen.

CruiseCopenhagen, der netop har markeret 30-års jubilæum, tæller havnene, nævnt alfabetisk: Fredericia, Helsingør, Kalundborg, Kolding, København, Nyborg, Rønne, Skagen, Sønderborg, Aalborg og Aarhus.

Relaterede artikler:

Umuligt at anslå antal krydstogtgæster i Danmark

Østersøhavne vil sætte strøm til krydstogtskibe

Ukraine-krig betyder aflyste Østersø-krydstogter