- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Flere ønsker til indhold af kommende sommerpakke

Small Danish Hotels ønsker politikerne ved forhandlinger om sommerpakken har fokus på lavere moms, mens Destination Trekantområdet advarer om, at pakken ikke kun skal hjælpe storbyerne.

1,6 milliarder kroner, så meget vil værdien være af den kommende sommer- og erhvervspakke. Det oplyste regeringen i sidste uge, der var ingen konkrete forslag til indholdet – det skal Folketingets partier blive enige om under forhandlingerne, der begyndte i denne uge.

Regeringen ønsker dog at hjælpe de fire største byer, navnlig København, der sidste år havde en rædselsfuld turistsommer, blandt andet som følge af seksdagesreglen.

”Indholdet i regeringens sommer- og erhvervspakke kan rummes i ét ord; momsnedsættelse.” Det mener i hvert fald kroejer og formand for Small Danish Hotels, SDH, Finn Steffensen.

Formanden ærgrer sig over, at der lægges op til “en skævvridning af oplevelsesindustrien og ulige vilkår mellem by og land, hvis man stirrer sig blind på Danmarks fire største byer, København, Aarhus, Aalborg og Odense.”

”Vi har stor forståelse for, at storbyerne har brug for en særlig kickstart. Det er dog svært at forestille sig, at det vil trække ekstra turister til København, hvis en fadøl koster fem kroner mindre, eller der er slået 20 kroner af menuen,” siger Finn Steffensen, der ejer Nymindegab Kro på Vestkysten, og fortsætter:

“Samtidig er der en række byer som Esbjerg, Randers og Kolding, der heller ikke så mange turister i 2020. De må føle sig totalt overset ligesom de mange møde- og konferencehoteller i hele landet, der har stået gabende tomme i mere end et år. Det er det rene galimatias at proppe en masse millioner i restaurationsbranchen med så snævret et fokus og minimal effekt.”

SDH har over 60 medlemmer. For at være medlem skal hotellet blandt andet være mindst trestjernet og have overenskomst med HORESTA.

Fokus på momsnedsættelse
”Politikerne bør fokusere på, hvad der gavner danskerne, restauranterne, hotellerne og oplevelsesvirksomhederne, skaber værdi for samfundet og i sidste ende kan mærkes positivt i statskassen. Med ét greb – momsnedsættelse – har alle andre lande i Europa sikret deres oplevelsesindustri en kickstart, der giver en ekspansiv effekt på økonomien,” siger Finn Steffensen og tilføjer:

”Hvis regeringen sætter momsen midlertidigt ned til for eksempel 12,5 procent frem til 2022, vil det give oplevelsesvirksomheder landet over mulighed for at sætte priserne tilsvarende ned til glæde for gæsterne og få hjulene i gang. Det vil også skabe flere arbejdspladser, hvilket betyder flere skatteydere.”

Ifølge Small Danish Hotels er Danmark eneste land i Europa med en momssats på 25 procent. ”Alle andre lande i Europa har som en direkte følge af pandemien gennemført en midlertidig momsnedsættelse inden for oplevelsesindustrien, for eksempel Norge, der har nedsat deres hotelmoms fra 12 til 6 procent og derved lander på samme sats som Sverige,” lyder det fra SDH.

Trekantområdet tabte flere overnatninger end Aarhus, Odense og Aalborg
Coronakrisen ramte Trekantområdet særdeles hårdt i 2020. Legoland tabte to tredjedel af sine gæster, antallet af ankomster i Billund Lufthavn faldt 95 procent, og totalt tabte Destination Trekantområdet (kommunerne Billund, Kolding og Vejle) over én million overnatninger i 2020.

Det skriver Destination Trekantområdet i en pressemeddelelse. Her sættes der fokus på, at regeringen prioriterer landets fire største byer i sit udspil til en sommerpakke.

”En landsdel som Trekantområdet er dog mindst lige så hårdt ramt som storbyerne. Destination Trekantområdet har mistet mere end en million overnatninger i 2020, hvilket er langt mere end Aarhus, Odense og Aalborg tilsammen,” oplyser destinationsselskabet.

Martin Perregaard-Bitsch, destinationschef i Destination Trekantområdet, siger i sin pressemeddelelse:

“Manglen på de udenlandske turister rammer ikke kun de store byer, men også her i Trekantområdet. Igen i år ser vi ind i en sommer uden gæster fra udlandet. De store konferencehoteller er især ramt af den manglede aktivitet inden for møde- og erhvervsturisme, men også de mindre overnatningssteder, restauranter og andre aktører er hårdt ramt. Vi efterspørger en bedre fordeling af regeringens sommerpakkeudspil, så flere områder bliver tilgodeset.”

I 2019 havde turismeaktørerne i Trekantområdet 2,8 millioner overnatninger hvilket skabte en turismeomsætning på godt seks milliarder kroner, oplyser destinationsselskabet.

Relatererede artikler:

Sommerpakken glemmer Vestkysten

Brancheforeninger: Sommerpakke kan ikke stå alene

Folketinget skal sammensætte sommerpakke

“Sommerpakken var samlet set en skidt konstruktion”

Millioner skal få danskerne til at holde ferie hjemme