- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Foreslår turistrejser med direkte fly til Nordpolen

Nu kommer der forslag fra Rusland om direkte turistfly. I dag skal turister typisk via nordnorske Svalbard. En russisk guvernør foreslår ti flyvninger om året.

Der er storpolitisk interesse omkring Nordpolen. Ingen lande ejer Nordpolen, men de fem lande der støder op mod området er, nævnt alfabetisk, Canada, Danmark (via Grønland), Norge, Rusland og USA.

Men nu er der kommet et udspil fra Rusland om nærmest turistrejser med direkte fly til Nordpolen. Dog kun op til ti gange om året, lyder udspillet. Det er guvernøren i den nordrussiske region Krasnoyarsk, der ifølge det russiske telegrambureau Tass har foreslået aktører med de rette muligheder indenfor turisme til at optage flyvninger til Nordpolen.

I dag foregår en typisk rejse til Nordpolen primært fra Spitsbergen, den største af øerne blandt de norske øer ved Svalbard. Svalbard ligger omkring midtvejs mellem Nordpolen og det europæiske fastland.

Fra Svalbard skal de rejsende, skriver Tass, flyve med en Antonov An-74 til den russiske Barneo Ice Camp. Den ligger tæt på selve Nordpolen og fra Barneo Ice Camp flyves det sidste stykke til Nordpolen med en russisk Mil Mi-8 helikopter.

Flyv direkte fra Rusland
Men nu foreslår Alexander Uss , der er guvernør for Krasnoyarsk-regionen, at man fra Khatanga i Krasnoyarsk Region kunne genoptage direkte flyvninger til Nordpolen. Hans ide blev lanceret forleden ved et møde hos det russiske geografiske selskab, Russian Geographical Society (RGO).

“Uden de store investeringer kunne dette blive en ikonisk rejse med flyvninger fra Khatanga til Nordpolen. Man har før haft denne rute, da flyvninger fra Khatanga er et af de få steder, hvorfra det er muligt at flyve til Nordpolen,” siger guvernøren, der håber på ti flyvninger om året, hvis planen om at genoptage flyvningerne føres ud i livet.

Barneo Ice Camp har verdens, næsten, nordligste landingsbane, skrev CNN i 2018 i gennemgang af verdens mest specielle lufthavne. Her stod blandt andet, at verdens nordligste landingsbane er den militære udpost Alert på Ellesmere Island i Canada – men området er lukket for almindelige besøgende.

Den nordligste lufthavn, man kan komme til med en normal passagerflyvning, er lufthavnen i Longyear i den norske øgruppe Svalbard. Russerne har dog, skrev CNN, landet nærmest ved Nordpolen med forsyninger til netop Ice Camp Barneo.

Relaterede artikler:

Her er verdens mest specielle lufthavne

Københavnsk rejsebureau konkurs efter 44 år

Coronaen gav travlhed i nyt grønlandsk rejsebureau