Fly fra Frontier Airlines i Denver-lufthavnen i USA, der arealmæssigt regnes som verdens største lufthavn. Foto: Denver International Airport.

Her er verdens mest specielle lufthavne

Hvad er verdens nordligste lufthavn med passagerflyvninger, den varmeste, den med det største areal eller længste startbane? Ny liste giver svarene.

Luftfart – også med passagerfly – giver adgang til nærmest alle områder af jorden. CNN har udarbejdet en sammenfatning over lufthavne med hvert deres særpræg.

Verdens nordligste landingsbane er den militære udpost Alert på Ellesmere Island i Canada – men området er lukket for almindelige besøgende. Den nordligste lufthavn, man kan komme til med en normal passagerflyvning, er lufthavnen i Longyear i den norske øgruppe Svalbard, der ligger omkring midtvejs mellem Nordpolen og det europæiske fastland.
Russerne har dog, skriver CNN, landet nærmest ved Nordpolen med forsyninger til Ice Camp Barneo.

I den anden ende af kloden er den sydligste landingsbane Jack F. Paulus Skiway, der bruges af det amerikanske flyvevåben til at aflevere forsyninger til Amundsen-Scott South Pole Station, der ligger på selve Sydpolen.
Men for at komme til en lufthavn i den sydligste del af verden med trafikfly skal der flyves til Guardiamarina Zañartu i det sydligste Chile. Det er primært en militær landingsbane, men den bruges også af det lille lokale flyselskab Aerovias DAP på en rute til Punta Arenas i den chilenske del af Patagonien. Tæt der på er byen Ushuaia i Argentina, hvorfra der er flere jetruter til det argentinske fastland.

Den højeste og laveste beliggenhed
I 2013 åbnede Daocheng Yading Airport i den kinesiske Sichuan provins, tæt på Tibet. Den har i dag titlen af at være verdens højest beliggende lufthavn med en højde over havet på 4.411 meter. Herfra er der blandt andet flyruter til provinshovedstaden Chengdu.

Verdens lavest beliggende lufthavn er Bar Yehuda Airfield ved Det døde Hav i Israel, 378 meter under jordens overflade. Der er dog ikke ruteflyvning til denne lufthavn.

Verdens mest isolerede lufthavn – i forhold til distancen til andre lufthavne – er chilenske Mataveri Airport på Påskeøen i Stillehavet. Den nærmeste lufthavn ligger 2.600 kilometer mod vest i form af Totegegie Airport i Fransk Polynesien. Nærmeste lufthavn på det chilenske fastland er over 3.700 kilometer væk.

Den varmeste og koldeste lufthavn
I juni sidste år blev der målt 54 graders varme i Ahvaz International Airport i det sydøstlige Iran, hvilket er den hidtil varmeste temperatur målt i nyere tid i en lufthavn.
Den koldeste temperatur målt i en lufthavn er minus 67 grader i den sibiriske by Oymyakon.

Lufthavnen med verdens største areal er officielt King Fahd International Airport i Saudi Arabien på 78.000 hektar – men kun 3.675 hektar bruges officielt af lufthavnen.
Dermed er Denver International i USA-delstaten Colorado arealmæssigt verdens største med sine 13.726 hektar – til sammenligning dækker London Heathrow 1.227 hektar.

Målt i passager er Atlanta-Hartsfield i USA-delstaten Georgia, hovedlufthavn for Delta Air Lines, verdens største med tæt på 104 millioner passagerer sidste år.

Og kontroltårnet Tower West ved den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur International Airport er med sine 133,8 meter verdens højeste.

Korteste og længste startbaner
Lufthavnen med verdens korteste start- og landingsbane til kommercielle passagerflyvninger er Juancho E. Yrausquin Airport på øen Saba i De hollandske Antiller i Caribien med lige under 400 meter.

Omvendt er lufthavnen med verdens længste runway Qamdo Bamda Airport i Tibet med 5.500 meter. Den meget lange bane er nødvendig for at piloter kan kompensere behovet for motorkraft og luftmodstand ved at lande i meget store højder.

Relaterede artikler:

Stor vækst på langruter i Københavns Lufthavn

Rejsebureauer købte flybilletter for rekordbeløb

BA, Lufthansa og Air France størst på USA fra Europa